Ez a klasszikus angol rántott halpogácsa tökéletes egy hétköznapi családi vacsorára, különösen, ha van maradék főtt burgonyánk. Gyors házi tartármártással tálalva remek parti falat is lehet. Gluténmentes verzióhoz használjunk rizs-, kukorica- vagy csicseriborsó lisztet és gluténmentes zsemlemorzsát vagy szemcsés kukoricadarát. A tej lehet növényi alapú is.
Hozzávalók
- 450 g fehér halfilé, bőr nélkül
- 150 ml tej
- 2 db babérlevél
- 350 g burgonya
- ½ teáskanál reszelt citromhéj
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- 1 evőkanál apróra vágott metélőhagyma
A bundához:
- 1 tojás, liszt, zsemlemorzsa
A tartármártáshoz:
- 100 ml majonéz
- 1 tk zúzott kapribogyó
- 1 tk dijoni mustár
- 1 salotta hagyma, finomra vágva
- 1 tk aprított petrezselyem
- 1 kis csemege uborka, aprítva (opcionális)
Elkészítés
- A tartármártáshoz szükséges hozzávalókat összekeverjük és félretesszük.
- A halat a babérlevéllel egy sekély lábasba tesszük és felöntjük a tejjel. Felforraljuk, és fedő alatt 34 percig főzzük, majd lekapcsoljuk a tűzhelyt. Lefedve 10 percig pihentetjük a forró tejben.
- Közben meghámozzuk és felkockázzuk a burgonyát, és enyhén sós vízben puhára főzzük, majd lecsepegtetjük és hűlni hagyjuk.
- Óvatosan áttesszük a halat a tejből egy tányérra, és hagyjuk kihűlni.
- A burgonyát visszatesszük a lábasba, és egy villával összetörjük, a tűzhelyt alacsony hőfokra állítva. Amikor a püré száraz állagú lesz, lekapcsolja tűzhelyt. Hozzáadjuk a citromhéjat, metélőhagymát és 1 evőkanál tartármártást. Megkóstoljuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- A halat papírtörlővel megszárítjuk, majd darabonként hozzáadjuk a burgonyához. Finoman összekeverjük.
- A két tenyerünk között 4 nagy vagy 6-8 kisebb pogácsát formálunk. Körülbelül fél órán át a hűtőszekrényben pihentetjük őket. (Így le is lehet fagyasztani a halpogácsákat).
- Egy kis tálban felverjük a tojást. Két másik tányérra lisztet és zsemlemorzsát szórunk.
- A pogácsákat befedjük liszttel, majd belemártjuk a tojásba utána befedjük zsemlemorzsával. Ha vastag bundát szeretnénk, ezt megismételjük.
- Forró olajban szép barnára és ropogósra sütjük őket.
- Tartármártással és salátával tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu