Ez a puha citromos kuglóf pillekönnyű és szivacsos állagú, mert tej helyett vízzel, illetve kevert tészta helyett tojáshabbal készül. Ideális nyári kerti partikra vagy délutáni tea mellé.
Hozzávalók
- 250 g liszt
- 150 g cukor
- 4 db tojás
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 100 ml napraforgóolaj
- 100 ml víz
- 2 tk sütőpor
- 1 tk vanília paszta vagy esszencia
- 1 csipet só
A citrommázhoz:
- 100 g porcukor
- 1 evőkanál citromlé
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés
- A sütőt 170 C fokra előmelegítjük.
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
- Egy nagy tálban a tojássárgájákat a cukorral krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a citrom levét és a reszelt héját, majd a vizet és az olajat. Simára keverjük.
- Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, majd óvatosan beleforgatjuk a nedves keverékbe. Ezután óvatosan és kis adagokban beleforgatjuk a tojáshabot, vigyázva arra, hogy ne törjön össze a hab!
- A masszát egy szilikon kuglófformába töltjük.
- A sütő közepén kb 50 percig sütjük, amíg a tésztába szúrt tű nem lesz ragacsos.
- Ha rendesen átsült a kuglóf, kivesszük a süteményt a sütőből és pár percig pihentetjük, majd óvatosan kifordítjuk egy rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Amíg a kuglóf hűl, elkészítjük a mázat. A porcukrot és a citromlevet simára és krémesre keverjük, majd a kihűlt kuglófra csurgatjuk, vagy rákenjük a süteményre egy szilikon ecsettel.
- Rászórjuk a reszelt citromhéjat. Amikor a máz megdermedt esetleg porcukorral meghintjük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu