
Ez a pikáns tőkehal filé brokkolipürével tálalva ideális egy hétköznapi vacsorára ugyanis 15 perc alatt elkészül. Alacsony kalória- és szénhidráttartalmú, de tálalhatjuk párolt burgonyával is vagy kenyérrel, grillezett zöldségekkel, salátával stb. extra köretként. Én tőkehalat használtam, de a foltos tőkehal is jó a recepthez. Gluténmentes változathoz használhatunk rizs vagy csicseriborsólisztet. A csípős verzióhoz pedig adhatunk egy-két csipetnyi cayenne vagy hasonló chilit.
Hozzávalók
- 4 tőkehalfilé
- 1 teáskanál fűszer paprikapor
- 1 teáskanál gyömbérpor
- ½ teáskanál só
- ½ csésze liszt (búza-, rizs- vagy csicseriborsóliszt)
- 3 evőkanál kukoricaalapú étkezési keményítő
A brokkolipüréhez:
- 1 fej brokkoli
- 1 darab (2cm) hámozott gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma, megpucolva
- Só, bors
- Cayenne paprika
Elkészítés
- A brokkolit rózsáira tépkedjük és egy lábas enyhén sós vízbe tesszük a feldarabolt törzzsel együtt. Hozzáadjuk a gyömbért és a fokhagymagerezdeket. Felforraljuk, és körülbelül 5 percig főzzük.
- Közben a lisztet, kukoricakeményítőt, gyömbérport, sót és a paprikát egy tálban összekeverjük, majd ebben a keverékben a halfiléket többszörösen megforgatjuk. Egy tányérra tesszük őket.
- A brokkolit lecsepegtetjük, majd a gyömbérrel és a fokhagymagerezdekkel együtt egy botmixerrel pürézzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Adunk hozzá egy csipet cayenne fűszerpaprikát. Lefedve pihentetjük.
- Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, és a halakat bőrrel lefelé pár percig ropogósra sütjük, majd megfordítjuk őket. Ezen az oldalon is kb 3 percig szép aranysárgára sütjük. (Nem szabad túlsütni a halat – de ügyeljünk arra is, hogy a húsa rendesen átsüljön, különösen, ha vastag szeletről van szó!)
- A sült halfiléket a brokkolipürével és egyéb köretekkel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
