A sült zöldségekkel készült levesek két felvonásúak – először a zöldségeket megsütjük, majd a levest megfőzzük. Az első felvonást előre el lehet végezni, majd lehűteni vagy fagyasztni, utána a leves elkészítése csupán néhány percet vesz igénybe. Ez a pikáns sült paprika és karfiol leves is egy ilyen leves. Továbbá szénhidrátszegény, alacsony kalóriatartalmú és vegán, mégis laktató, finom és szuper egészséges!
Hozzávalók
- 2 nagy piros kaliforniai paprika
- 1 vöröshagyma (hámozatlanul)
- 4 gerezd fokhagyma (hámozatlanul)
- 1 kis fej karfiol
- 1 tk római köménymag
- 2 közepes paradicsom apróra vágva (vagy 6 koktélparadicsom)
- 1 evőkanál Harissa paszta
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- ½ citrom leve
- 1 konzerv csicseriborsó, lecsepegtetve
- 750 ml zöldség alapleves (kb.)
- 1 marék koriander vagy petrezselyemlevél
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- A hagymát gerezdekre, a paprikát nagy kockákra, a karfiolt kis rózsákra vágjuk.
- Ezeket egy tepsiben elrendezzük, majd a fokhagymagerezdeket közéjük szúrjuk.
- A harissát, paradicsomot, citromlevet és a római köménymagot összekeverjük. Ezzel bedörzsöljük a zöldségekhez, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- A sütőben 25-30 percig barnára sütjük.
- Kivesszük a tepsit a sütőből, és hagyjuk kicsit kihűlni a zöldségeket, majd eltávolítjuk a hagyma és a fokhagyma héját (a paprika héját is ha így jobban kedveljük). A zöldségeket így le lehet hűteni kb 3 napig vagy fagyasztani hosszabb időre.
- A zöldségeket egy lábasba tesszük. Hozzáadjuk a kifolyt szaftot is (esetleg kevés vízzel feloldva). Hozzáadjuk a zöldséglevest és felforraljuk.
- Kb. 5 percig főzzük, majd hozzáadjuk a csicseriborsó felét és a zöldfűszert.
- Botmixer segítségével simára pürézzük a levest. Adunk hozzá még alaplevest, ha túl sűrű.
- Hozzáadjuk a maradék csicseriborsót, felmelegítjük, ha szükséges, majd tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu