
Ez a pikáns papaya chutney jól passzol a legtöbb indiai ételhez, valamint sajtokkal és felvágottakkal is tálalhatjuk. Ideális bulikra, piknikre, kerti partikra is! Én egy hatalmas nagy Indonéziából érkezett papayával készítettem – kb 2-4 normál papayára lesz szükség a recepthez. Mérés előtt kaparjuk ki a magokat, és hámozzuk meg a gyümölcsöt. Ha a papaya nem érett, akkor több cukrot kell adni a recepthez. Sterilizált üvegekbe töltve a chutney hónapokig tárolható hűvös kamrában vagy pincében.
Hozzávalók
- 1 evőkanál növényi olaj
- 1 fej lilahagyma, meghámozva
- 2 gerezd fokhagyma, meghámozva
- 2 cm-es darab gyömbér, meghámozva
- 2 cm-es darab kurkuma gyökér vagy ½ tk kurkuma por
- 1 piros chili
- 1 tk római köménymag
- 1 tk fekete bors
- 650 g meghámozott és kimagozott papayahús
- 5 evőkanál barna nádcukor
- 100 ml fehérborecet
- ½ tk tengeri só
Elkészítés
- Felaprítjuk a hagymát és a fokhagymát, majd a gyömbért és a kurkuma gyökere.
- Kimagozzuk a chilit, és késsel eltávolítjuk az ereket, majd a chili húsát apróra vágjuk.
- Egy lábasban felhevítjük az olajat, és 5 percig megpirítjuk benne a hagymát.
- Hozzáadjuk a gyömbért, fokhagymát, kurkumát, chilit és a római köménymagot.
- Közben a papayát apró kockákra vágjuk. A fekete borsot durvára őröljük.
- Ezeket a hagymához adjuk, majd ráöntjük az ecetet, hozzáadjuk a cukrot és a sót.
- Jól átkeverjük, majd forráspontig hevítjük.
- Alacsony hőfokon, időnként megkeverve, 20-30 percig főzzük, amíg egy sűrű, lekvárszerű pépet kapunk.
- A forró chutney-t sterilizált üvegekbe kanalazzuk, és azonnal lezárjuk.
- Amikor az üvegek teljesen kihűltek, sötét helyre tesszük, és ott tároljuk.
- Felbontás után az üveget hűtőszekrényben tároljuk.
Kapcsolatos receptek
