A Baba Ganoush (padlizsánkrém) a közép-keleti országok egyik alaptele. Elkészítése nagyon egyszerű, különösen nyáron, amikor egy grillezés után pár padlizsánt hagyhatunk a kihűlő parázs felett vagy közvetlenül a hamuban, ahol lassan átsülnek. Alternatív megoldásként sütőben is megsüthetjük őket – de így nem lesz a krémnek jellegzetes füstös íze. Ez a pikáns padlizsánkrém lóbabbal kiegészítve egy különleges verzió, amely idelás kerti partikra, piknikre, kirándulásokra és laza nyári ebédekre, vacsorákra.
Hozzávalók
- 1 közepes padlizsán
- 1,5 evőkanál tahini paszta
- ½ citrom leve
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1,5 bögre lóbab
- 1 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem vagy mentalevél
- 1 tk pirított római köménymag
- 1 tk fekete bors
Tálaláshoz:
- Olivaolaj
- ½ tk füstölt paprika
- 2 szál újhagyma, apróra vágva
- Só, bors
Elkészítés
- A padlizsánt egy grillrácsra tesszük, és kihűlt parázs felett lassan megsütjük, rendszeresen forgatva.
- Vagy a sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A padlizsánt egy tepsire tesszük, és körülbelül 30-40 percig puhára sütjük.
- Amikor a padlizsán megsült, egy tányérra áttesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- A lóbabot forrásban lévő vízben 5 percig blansírozzuk, majd hideg vízzel leöblítjük. A babszemeket a fehér membránból egy kistálba kinyomkodjuk.
- A padlizsán húsát kikaparjuk és egy aprítógépbe tesszük.
- A borsot és a pirított római köménymagot egy mozsárban összetörjük, majd a padlizsánhoz adjuk.
- A padlizsánhoz adjuk a tahinit, fokhagymát, citromlevet és zöldfűszert is.
- Addig pürézzük, amíg egy krémes pasztát kapunk.
- Megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a bab nagy részét, és pár másodpercig pürézzük, amíg egy kissé szemcsés krémet kapunk.
- Megkóstoljuk újra, és ízlés szerint módosítjuk, majd egy tálalótálkába kanalazzuk.
- Közvetlenül tálalás előtt kevés olívaolajat csepegtetünk rá, majd meghintjük paprikával, és rászórjuk a maradék lóbabot, az újhagyma darabokkal együtt.
Kapcsolatos receptek