Az egytálételek ideálisak laza hétvégi ebédre, vacsorára. Ez a pikáns csirkepörkölt karfiollal és lencsével kiegészítve, kiadós, egészséges és könnyen elkészíthető. Tálalhatjuk rizzsel, tésztával, kuszkusszal vagy lapos kenyérrel.
Hozzávalók
- 8 db alsó, felső vagy vegyes csirkecomb
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 sárgarépa
- 1 kaliforniai paprika
- 1 kis fej karfiol
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1 tk szárított oregánó vagy majoránna
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 evőkanál chili paszta
- ½ csésze vöröslencse
- 2 közepes paradicsom, apróra vágva
- 500 ml víz
- 1 csillagánizs
- 1 babérlevél
- 2 nagy marék bébispenót
- 2 evőkanál apróra vágott koriander vagy petrezselyemlevél
- Chili pehely, opcionális
- Só bors, olaj
Elkészítés
- Kevés olajat egy nagy, nehéz aljzatú lábasban felhevítünk. A csirkecombokat alacsony hőfokon kissé megbarnítjuk minden oldalon.
- Közben vékonyan felszeleteljük a hagymát, fokhagymát, kaliforniai paprikát és a sárgarépát. A karfiolt kis rózsáira szaggatjuk. A lencsét leöblítjük.
- Amikor a csirkecombok színe megváltozott, egy tányérra kiszedjük őket.
- Ha szükséges, adunk még olajat a lábasba, majd a hagymát 5 percig dinszteljük .
- Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, kaliforniai paprikát és sárgarépát. Egy percig keverjük, majd hozzáadjuk a fűszereket és a szárított fűszernövényeket, jól átkeverjük. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy csipet chili pehelyt is.
- Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a chili pasztát, keverjük néhány másodpercig, majd hozzáadjuk a lencsét, babérlevelet, csillagánizst és a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk.
- Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket, majd felforraljuk.
- A csirkecombokat visszatesszük, a lábast lefedjük, és alacsony hőfokon kbl 30 percig főzzük, amíg a csirkecombok megpuhulnak. Sűrű mártást kell kapnunk – ha nem az, redukáljuk magasabb hőfokon.
- Amikor a mártás megfelelően sűrű, hozzáadjuk a spenótot, lefedjük és 3 percig főzzük, majd lekapcsoljuk a tűzhelyt és 5 percig pihentetjük.
- A fonnyadt spenótot a mártással elkeverjük, majd frissen facsart citromlével és a tetejére szórt korianderlevéllel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu