A paszternák a magyar konyhában egy kevésbé ismert és alig használt gyökérzöldség, amely hasonlít a fehérrépára, de édesebb és diósabb ízű. Nagyon népszerű az észak- és dél-európai országokban, ahol levesekben, egytálételekben, sütve vagy püréként fogyasztják. Íme néhány infó erről az olcsó, egészséges és finom zöldségről, amit sok finom paszternák recept követ.
Növény
A paszternák vagy pasztinák (Pastinaca sativa) egy gyökérzöldség, amely egy zellerfélék családjába tartozó faj és a sárgarépa rokona. Nem igazán igényes növény, így legelőkön, mezőkön, utak és árkok mentén is fellelhető. Könnyen termeszthető nitrogén és káliumban gazdag konyhakertekben is, bár nyáron alaposan öntözni kell, mert a nedves talajt kedveli. Ősszel a gyökerek kiszedhetők, és száraz homokban tárolhatók a tél folyamán.
Eredete
A paszternák Európában és Ázsiában is őshonos. Már a rómaiak termesztették, s mivel nagyon kedvelték, a hódító hadjárataik során Európa számos területére magukkal vitték. Így jöttek arra rá, hogy az északi területeken a paszternák édesebb és ízletesebb, amit télen érdemes fogyasztani. A középkorban fontos alapétellé vált Európa-szerte, különösen télen, amikor kevés volt a zöldég. Mivel a paszternák kissé édes, így süteményekhez is használták, sőt lekvárt és sört is készítettek belőle. A paszternák értékes takarmány állatok számára, ami állítólag ízletesebbé teszi a húsukat.
Tápértékek és élettani hatások
A paszternák egy egészéges zöldség, amely gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban. Található benne folsav, kalcium, kálium, vas, cink, C és B vitaminok.
- Magas a rosttartalma, amely segíti az emésztést, a bélrendszer optimális működését és a rendszeres székletet.
- Káliumtartalma csökkentheti a vérnyomást és segíthet a szívbetegségek megelőzésében. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet.
- Gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a károsodástól, és megelőzni a krónikus betegségeket.
- A paszternákban található folsav és a B-vitaminok támogatják az agyműködést és az idegrendszert.
- K-vitamin tartalma segíthet a csontok egészségének megőrzésében.
- Alacsony a glikémiás indexe, ami segít a stabil vércukorszint fenntartásában.
- A paszternák gyökerének főzete vizelethajtó és görcsoldó, továbbá hatásos vese- és epekő, illetve gyomorbajok ellen.
- A pasztránák ideális diétázók számára, ugyanis alacsony a kalóriatartalma (75kCal/100g) ugyanakkor magas rosttartalmának köszönhetően laktató hatású. Magas a víztartalma is, ami csökkenti kalóriabevitelt és segíti a fogyást.
Vásárlás – tárolás
- Vásárláskor ügyeljünk a minőségre. A túl nagy példányok általában fások (van zsenge is, de az világosabb és vékonyabb héjú), így inkább válasszunk kisebb, maximum 20cm hosszú, és vékony gyökereket. Ne legyenek ráncosak, puhák, fonnyadtak, foltosak. A friss paszternák mindig világos héjú, míg az öreg példányok kisé bebarbulnak.
- A paszternákot tároljuk sötét, hűvös helyen, ahol sokáig eláll. Megpucolva le is fagyasztható.
Felhasználása
A paszternák ránézésre hasonlít a fehérrépára, de az íze teljesen más – édesebb, diósabb, teltebb. Felhasználás előtt érdemes megpucolni, de a zsengébb fajták esetében elég csak a héját ledörzsölni egy kefével.
- A paszternák fogyasztható nyersen, párolva, sütve, főzve, grillezve, pirítva és pürézve.
- Nyersen lereszelve ideális salátákba, pl coleslaw salátába. Hámozóval vékony szeletekre vághatjuk, amiből isteni finom zöldségchips készíthető.
- Sütve, grillezve, pirítva remek köret lehet – előtte bekenhetjük mézzel, juhar sziruppal, narancslével vagy misoval. Fűszerek közül a fahéj, oregánó, rozmaring, bors és fokhagyma passzol mellé leginkább.
- Ideális levesekbe – fantasztikus téli krémlevesek, zöldség- és húslevesek alapanyagaként. Egytálételekbe, currykbe is passzol.
- Nagyon jól párosítható sonkával, kolbásszal, sajtokkal (különösen kéksajtokkal). Zöldségek közül a répa, sütőtök, cékla a kedvenc társai (de szinte minden zöldséggel kombinálható).
- Süteményeket és különleges desszerteket is készíthetünk belőle.
- Ideális babaételek, zöldségpürék készítéséhez.
- A paszternák a karácsonyi ünnepi étkezések egyik fontos alapanyaga, különösen az angolszász országokban.
Paszternák receptek
Előételek, falatok
Levesek
- Tejszínes gomba és paszternák krémleves
- Sárgarépa és paszternák leves
- Paszternák és burgonya krémleves misóval
- Paszternák krémleves karamellizált hagymával
- Currys karfiol és paszternák krémleves
- Burgonya, paszternák és sárgarépa krémleves
- Almás zeller-paszternák krémleves karamellizált hagymával
- Szalonnás bableves
- Téli diétás zöldségleves
- Zöldségleves gazdagon
- Téli currys zöldségleves
- Szalonnás lencseleves
- Currys lencseleves
- Karalábé, póréhagyma és édeskömény leves
- Brokkoli, zöldborsó és paszternák krémleves
Köretek
- Sült sárgarépa és paszternák
- Fahéjas sült paszternák
- Juharszirupos sárgarépa és paszternák gesztenyével
- Miso mázas sült paszternák
- Fokhagymás kerekrépa és paszternák püré
Főételek, egytálételek
- Zöldségpaplan alatt sült karácsonyi maradékok
- Citromos csirkecomb édesköménnyel
- Zöldségágyon sült bárány
- Angol marhasült tál
- Almás főtt sonka
- Angol marhasült zöldségekkel
- Angol marharagu
- Zöldségpüré alatt sült tejszínes hal
- Masala sült csirke
- Diétás halpite
- Fűszeres zöldséges csirkecomb tál
- Burgonya, paszternák és vöröslencse curry
- Tepsis citromos csirkecombok zöldségekkel
