Ez a párolt tőkehal lecsóval egy mediterrán verzió, amely fél órán belül az étkezőasztalon lehet. Így ideális laza, hétköznapi vacsorára vagy hétvégi ebédre. Tálaljuk párolt rizzsel, kuszkusszal, főtt burgonyával vagy csupán friss péksüteménnyel.
Hozzávalók
- 4 tőkehal filé
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- ½ hosszú piros chili (opcionális)
- ½ sárga kaliforniai paprika
- ½ piros kaliforniai paprika
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 200g koktélparadicsom vagy fürtös paradicsom
- 2 evőkanál szeletelt fekete olajbogyó
- ½ bögre zöldség alapleves vagy fehérbor (elhagyható)
- ½ citrom, reszelt héja és leve
- 1 evőkanál apróra vágott bazsalikomlevél
Elkészítés
- A chilit kimagozzuk és apróra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk. A paprikát 1 cm-es kockákra vágjuk. A paradicsomot félbevágjuk vagy durván felaprítjuk.
- Egy nagy, mély serpenyőben felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a hagymát, és 5 percig puhára sütjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, paprikát és a chilit, és még egy percig kevergetve pirítjuk.
- Hozzáadjuk a paradicsomot, és lejjebb állítjuk a hőfokot. Lefedjük, és hagyjuk pár percig párolni, vagy amíg a paradicsom kiengedi a levét.
- A halfiléket a paradicsom tetejére tesszük, és köré szórjuk az olajbogyókat. Sózzuk, borsozzuk, majd a tetejére reszeljük a citrom héját, és rácsavarjuk a levét.
- Ha nem elég szaftos a paradicsom, adunk hozzá fél csésze zöldséglevest vagy fehérbort.
- Lefedjük, és 5-8 percig pároljuk (a hal vastagságától függően), amíg a hal kifehéredik.
- Közvetlenül tálalás előtt rászórjuk a bazsalikomleveleket.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu