Nagyon egyszerű mártást készíteni tésztás ételekhez, amit adagokban le lehet fagyasztani. Jóval egészségesebb, mint bármi szupermarketben vásárolt konyhakész mártás. Ez a paradicsomos-cukkinis mártás 20 perc alatt elkészül, sűrűbb is lehet (így egy részét pizzaszósznak vagy mártogatósnak is használhatjuk. A mártás nem csupán tésztákhoz jó, hanem ideális húsgombócokhoz, lasagne-hoz, töltött zöldségekhez stb.
Hozzávalók
- 1 nagy fej hagyma
- 2 db zellerszár
- 1 sárgarépa
- ½ pirospaprika (elhagyható)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 cukkini
- 500 g paradicsom durván felaprítva
- 1 evőkanál szárított oregánó vagy majoránna
- 500 ml (kb.) zöldségalaplé vagy víz
Elkészítés
- A hagymát, zellert, sárgarépát és a pirospaprikát apróra vágjuk.
- Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, és az apróra vágott zöldségeket körülbelül 8 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a szárított fűszernövényeket, és további 2 percig főzzük.
- Közben a paradicsomot és a cukkinit durván felaprítjuk.
- Ezeket a lábasba szórjuk, majd hozzáadjuk az alaplevest vagy vizet és felforraljuk. Sózzuk, borsozzuk.
- Körülbelül 10 percig főzzük, majd kézi turmixgéppel pürézzük. Adhatunk hozzá friss zöldfűszernövényt is, mint például bazsalikomot, zöldpetrezselymet, koriandert, mentát, kaprot stb. A mártás állaga lehet sima vagy rusztikus (kicsit durva). Ha túl sűrű, adjunk hozzá több alaplevest (ezt a kiolvasztás után is megtehetjük, ha későbbi felhasználás céljából lefagyasztjuk).
- Hűtőszekrényben kb 3-5 napig tátolható.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu