Tavasszal és nyáron érdemes elkészíteni ezt a paradicsom és sárgarépa krémlevest brokkolival. A leves tészta és húsgombóc mártásként is alkalmazható – ugyanis először csupán fél liter alaplevest adunk a recepthez, így egy sűrű főzeléket kapunk. Ennek a felét félre lehet tenni tészta mártáshoz vagy egyéb ételekhez, a maradékhoz pedig felöntjük extra zöldség alaplevessel, így egy krémleves lesz belőle. Friss kenyérrel vagy pirítóssal tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 rúd zellerszár
- 1 tk szárított majoránna vagy friss kakukkfű
- ½ piros kaliforniai paprika
- 400 g érett paradicsom
- 400 g sárgarépa
- 1 kis fej brokkoli
- 500 ml zöldségalapleves (kb.)
- 1 babérlevél
- Friss korianderlevél, bazsalikom vagy zöldpetrezselyem
Elkészítés
- A hagymát, zellerszárt és a fokhagymát apróra vágjuk.
- A kaliforniai paprikát, sárgarépát és a paradicsomot kockákra vágjuk.
- Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, majd a hagymát és a zellert puhára pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, és kevergetve egy percig pirítjuk.
- Hozzáadjuk a sárgarépát és a paradicsomot, és fedő alatt 5 percig pároljuk.
- Hozzáadjuk az alaplevest.
- A brokkolit rózsára tépjük, a szárát pedig kockákra vágjuk. Ezeket a babérlevéllel együtt a leveshez adjuk.
- Felforraljuk, és lefedve körülbelül 20 percig főzzük vagy amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Eldobjuk a babérlevelet, és botmixerrel simára vagy kissé szemcsére pürézzük a levest (ízlés szerint).
- Hozzáadjuk a friss zöldfűszert, és pár másodpercig ismét pürézzük.
- Adunk hozzá még alaplevest, ha túl sűrű.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu