A klasszikus töltött gomba sajttal készül, amit tejre érzékenyek/allergiások, valamint a vegán étrendet követők nem fogyaszthatnak. Ez a paprikával és dióval töltött gomba egy vegán és egészséges verzió, amelyet nagyon könnyű elkészíteni. Chiliszósszal tálaltam, de szójaszósz vagy balzsammáz is remek hozzá.
Hozzávalók
- 6 nagy vagy 8 közepes portobello gomba
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- 2 cm-es darab gyömbér, meghámozva és lereszelve
- ½ piros chili (elhagyható)
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 marék dió
- 1 evőkanál növényi olaj
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 tk pirított szezámolaj
- 2 evőkanál apróra vágott koriander
- Frissen őrölt fekete bors
Elkészítés
- A sütőt 190 C fokra előmelegítjük.
- A gombák szárát kivágjuk, majd felaprítjuk.
- A paprikát, diót, chilit és a hagymát apróra vágjuk.
- Egy wokban felhevítjük a növényi olajat, és kevergetve megpirítjuk benne a hagymát, chilit és a paprikát kb 3 percig.
- Hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, majd a diót.
- 30 másodpercig kevergetve pirítjuk, majd hozzáadjuk a szójaszószt és az őrölt borsot.
- Egy percig sütjük, majd lehúzzuk a tűhelyről.
- Hagyjuk kicsit hűlni, majd belekeverjük az apróra vágott koriandert és a szezámolajat.
- A gombákat egy kiolajozott tepsiben elrendezzük.
- A keverékkel minden gombát megtöltünk.
- Kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük őket a sütőben.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu