A baba ganoush egy népszerű mártogatós világszerte, amit általában grillezett padlizsánból készítenek, így lesz kissé füstös íze. Ez a padlizsánkrém lóbabbal kiegészítve egy különleges verzió. A füstös ízt a füstölt paprika és a sült fokhagyma adja. Ideális kerti partikra, piknikre, kirándulásokhoz és laza nyári családi étkezésekre.
Hozzávalók
- 2 kisebb padlizsán
- ½ fej fokhagyma
- 1 evőkanál tahini paszta
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 bögre lóbab
- 1 maroknyi menta levél
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk füstölt paprika
- 1 tk fekete bors
- Só, bors
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A padlizsánt és a fokhagymát (mindkettőt héjjal) bedörzsöljük olajjal, egy tepsire tesszük, és körülbelül 30 percig sütjük, amíg a húsa megpuhul. Egy tányérra kiszedjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Hűtőszekrényben tárolhatjuk a mártogatós elkészítéséig (max. három napig).
- A babot forrásban lévő vízben blansírozzuk, majd hideg vízzel leöblítjük. A babszemeket a fehér hártyából egy tálba kinyomkodjuk, és félretesszük.
- A padlizsán és a fokhagyma húsát aprítógépbe kanalazzuk. Hozzáadjuk a tahinit, citromlevet és héjat, paprikát és a menta levelet.
- Addig pürézzük, amíg egy krémes keveréket kapunk.
- Megkóstoljuk, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Hozzáadjuk a lóbab nagy részét, és pár másodpercig pürézzük, amíg enyhén durva krémet kapunk.
- Ismételten megkóstoljuk, és ízlés szerint kiegészítjük (lehet adni még hozzá citromlevet, sót vagy chili pelyhet stb.). A krémet egy tálba átszedjük.
- Közvetlenül tálalás előtt rászórjuk a maradék babot, néhány mentalevéllel együtt.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu