Ezek az olasz húsgolyók szalonnával fűszeres paradicsommártásban egy szicíliai recept. A mártást jóval előre el lehet készíteni, süt le is lehet fagyasztani. A pancetta (húsos szalonna) lehet füstölt is, ami még finomabbá varázsolja az ételt. A recepthez lehet konyhakész húsgolyókat alkalmazni, vagy csupán keverjünk össze fél kiló darált húst sóval, borssal és 1 evőkanál olasz fűszerkeverékkel, de adhatunk hozzá friss zöldfűszereket, fenyőmagot, reszelt parmesan sajtot is (se zsemlemorzsa, se tojás nem szükséges hozzá).
Hozzávalók
- 1 evőkanál olívaolaj
- 400 g marhahús golyók
- 100 g pancetta (vagy hasonló húsos szalonna)
- 1 fej hagyma
- 1 szál zellerszár
- 2 szál sárgarépa
- 1 piros kaliforniai vagy római paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk őrölt koriander
- 1 tk szárított oregánó vagy marjoranna
- 1 tk füstölt paprika
- ½ teáskanál chili por (elhagyható)
- 500 ml passata (passzírozott paradicsom)
- 250 ml víz (kb.)
- ½ marha- vagy zöldség leveskocka
- Só, bors
- Egy marék friss koriander vagy zöldpetrezselyem, bazsalikom
Elkészítés
- A pancettát egy lábasban, közepes hőfokon és kevés olajban körülbelül 5 percig sütjük, miközben kevergetjük.
- Hozzáadjuk a húsgolyókat, és még 5 percig sütjük, vagy amíg a húsgolyók színe megváltozik, és a pancetta darabok szép ropogósak lesznek.
- Közben a zöldségeket felaprítjuk.
- Egy tányérra kiszedjük a húsgolyókat és pancetta darabokat, majd a hagymát 5 percig megdinszteljük a visszamaradt zsiradékon (de ha szükséges, adunk hozzá még kevés olajat).
- Belekeverjük a többi zöldséget, majd fedő alatt további 5 percig sütjük.
- Eközben kimérjük és összekeverjük a fűszereket egy kis tálban.
- A lábasba szórjuk a fűszereket és hozzáadjuk a passatát. Félig megtöltjük a passata üveget vízzel, jól összerázzuk, és beleöntjük a lábasba.
- Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd belemorzsoljuk a leveskockát.
- Felforraljuk, lefedjük, majd alacsony hőfokon fél órán keresztül főzzük.
- Hozzáadjuk az apróra vágott koriandert, és botmixerrel sima, sűrű mártássá pürézzük.
- A húsgolyókat a mártásba tesszük, és fedő alatt további 10- 15 percig főzzük.
- Főtt rizzsel vagy tésztával tálaljuk, a ropogós pancetta darabokkal megszórva.
Kapcsolatos receptek
- Marhahús receptek
- Darált hús receptek
- Olasz ételek