Az olajbogyókrém, tapenade, a francia konyha egyik kedvenc alapétele, ami ideális töltelékként is. Ez az olajbogyókrémmel töltött csirkecomb tál remek hétvégi családi étkezéshez vagy egy laza vendégváró vacsorára. Tálaljuk krumplipürével, de rizs, tészta vagy kenyér is passzol mellé.
Hozzávalók
A töltött csirkecombhoz:
- 8 db csontozott csirkecomb filé
- 4 evőkanál kimagozott fekete olajbogyó
- 1 tk sóban eltett kapribogyó
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fenyőmag
- 1 marék petrezselyem
- Néhány csepp olívaolaj
- ½ teáskanál apróra vágott chili (opcionális)
A mártáshoz:
- 1 nagy fej hagyma
- 1 piros paprika ( kaliforniai vagy kápia)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 tk olasz fűszerkeverék
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 konzerv paradicsom (egészben)
- 200 ml csirke alapleves
- 1 marék fekete, kimagozott olajbogyó
- 1 marék zöldpetrezselyem vagy koriander levél, apróra vágva
- Tálaláshoz: 1 evőkanál enyhén pirított fenyőmag
Elkészítés
- A csirkecomb filéket egy nagy vágódeszkára fektetjük, ha szükséges egyenletesre kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk.
- A töltelék hozzávalóit egy aprítógépbe tesszük, és szemcsés pasztává pürézzük.
- Ebből a keverékből egy-egy kanálnyit a csirkecombok közepére teszünk, majd a kanállal egyenletesen elkenjük.
- A combokat óvatosan feltekerjük, és mini hústűkkel rögzítjük.
- 2 evőkanál olívaolajat egy serpenyőben felhevítünk és a csirke tekercseket megpirítjuk mindkét oldalukon, kivesszük őket egy tányérra.(A csirke előre elkészíthető és max 2 napig a hűtőben tárolható).
- A hagymát és a pirospaprikát vékony szeletekre vágjuk. A fokhagymát felaprítjuk.
- A serpenyőben felhevítjük az olajat, és hozzáadjuk a hagymát és paprikát. Alacsony hőfokon 5 percig dinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát, pár másodpercig kevergetjük, majd hozzáadjuk a balzsamecetet. Egy percig keverjük, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a fűszerkeveréket.
- Felöntjük a paradicsomkonzervvel és az alaplevessel. Fakanál segítségével összetördeljük a paradicsomot.
- Fedő alatt 10 percig rotyogatjuk, majd hozzáadjuk a csirkét, és körülbelül 20 percig főzzük, amíg egy sűrű mártást kapunk.
- Megkóstoljuk, és ha szükséges sózzuk, borsozzuk.
- Belekeverjük az olajbogyókat és a zöldpetrezselymet.
- A tetejére szórt fenyőmaggal tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu