Ez a mogyorós-áfonyás vagdalt hús egy angol étel, amit karácsonykor szokás tálalni a pulykasült kísérőjeként, néha gombóc formában, néha kenyér formában sütve. Az angolok speciális un. kolbászhúst használnak, ami fűszerekkel elkeverve darált sertéshús vagy grillkolbászt is szoktak alkalmazni, aminek a bőrét eltávolítják. Ha az sincs, akkor normál, darált sertéshús is jó a recepthez, de adjunk hozzá fűszereket (pl szárított oregánó, fokhagyma, só, bors). Ez a fogás egy nappal az ünnepi ebéd/vacsora előtt elkészíthető, és közvetlenül tálalás előtt felmelegíthető. A gluténmentes változathoz használjunk megfelelő zsemlemorzsát!
Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál olaj
- 400 g grillkolbász húsa vagy darált hús
- 1 tojás
- 6 evőkanál zsemlemorzsa (gluténmentes)
- 2 evőkanál portói (opcionális)
- 50 g aszalt vörösáfonya
- 50 g darált mogyoró
- 1 evőkanál apróra vágott zsályalevél
- 50 ml áfonyalé
- Só, bors
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és a hagymát körülbelül 10 percig puhára pároljuk.
- Hozzáadjuk a balzsamecetet, 30 másodpercig keverjük, majd félretesszük hűlni.
- A zsályaleveleket apróra vágjuk.
- A grillkolbász bőrét eltávolítjuk, és a hús egy tálba morzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, zsályát, zsemlemorzsát, és kézzel összegyúrjuk.
- Hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól összedolgozzuk.
- A keveréket egy közepes kenyérsütőformába kanalazzuk. Fóliával letakarva 30 percig sütjük.
- Levesszük a fóliát és további 15 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna lesz.
- A „cipót” egy rácsra kifordítjuk, és hagyjuk egy kicsit kihűlni, mielőtt felszeletelnénk.
- Melegen tálaljuk sült pulyka, kacsa vagy liba mellé, hidegen pedig pirítóssal és chutneyval.
Kapcsolatos receptek