Vasárnapi ebédre vagy különleges baráti, családi vacsorára ez a mexikói sertéssült recept csodálatos, pikáns ízeket varázsol az asztalra – már maga az illata sütés közben mennyei. Tálaljuk szezonális zöldségekkel és párolt rizzsel vagy sült édesburgonyával.
Hozzávalók
- 1,2 kg csontozott sertéscomb vagy tarja
- 1 nagy hagyma
A fűszerkeverékhez:
- 2 tk őrölt római kömény
- 2 tk fokhagyma por
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1 tk frissen őrölt fekete bors
- 2 tk füstölt paprika
- 2 tk tengeri só
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Ha még nincs bemetszve, akkor éles késsel kb 3 centiként sekély vágásokat végzünk a sertés bőrén. Olajjal kissé megkenjük.
- A fűszereket összekeverjük, ezt egy fagyasztózsákba töltjük, amibe beletesszük a húst. Elkötjük a zacskót, majd megrázzuk néhányszor, miközben jól bedörzsöljük a húst a fűszerkeverékkel a zacskón keresztül.
- A hagymát 4 vastag karikára szeleteljük, egy tepsibe tesszük, és a fűszeres húst bőrrel felfelé nézve rájuk helyezzük.
- Betesszük a sütőbe a tespit, és 20 percig sütjük, majd 180 C fokra visszavesszük a hőfokot.
- A teljes sütési idő 35 perc/fél kiló, plusz még 35 perc. Tehát egy 2,2 kg-os comb körülbelül 110 perc, azaz 200 °C-on 20 perc, majd 180°C-on 90 perc lesz.
- Amikor lejárt a sütési idő, a húst egy tálra áttesszük, alufóliával letakarjuk, és kb. 15 percig pihentetjük.
- Közben a tepsit a tűzhelyre tesszük, és mártást készítünk a szaftból – adunk hozzá egy evőkanál kukoricalisztet vagy étkezési keményítőt, almalevet vagy almabort, csirkehúslevet vagy zöldséglevet, és folytonos kevergetés mellett sűrű mártássá keverjük, amit leszűrünk egy kis kancsóba.
- A húst felszeleteljük és lelocsoljuk a mártással majd köretekkel tálaljuk.
Kapcsolatos cikkek
- Sertés receptek
- Mexikói receptek
Zest.hu