Ez a mexikói csirkepörkölt egy pikáns verzió, ami valójában nem túl fűszeres, így gyerekek is kedvelik! Elkészítése nagyon egyszerű, a főzése vagy sütése a tűzhelyre hagyható, miközben mással lehet foglalkozni, vagy pihenni. Párolt rizzsel vagy laposkenyérrel tálaljuk, de ha a sütőben készül, akkor érdemes a másik polcon burgonyát vagy édesburgonyát sütni mellé köretként.
Hozzávalók
- 4 csirkecomb
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 lfej ilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk füstölt paprika
- ½ teáskanál őrölt koriander
- ½ teáskanál római kömény
- ½ teáskanál szárított oregánó
- ½ teáskanál sötét barnacukor (muscovado)
- 2 tk chipotle paszta
- 1 konzerv paradicsom (400 ml)
- 1 konzerv (400 ml) fekete bab, lecsepegtetve
- 1 marék korianderlevél (apróra vágva)
- Só & bors
Elkészítés
- Egy nagy serpenyőben vagy lábasban felhevítünk egy evőkanál olívaolajat.
- Hozzáadjuk a csirkedarabokat, és mindkét oldalon megpirítjuk őket.
- Közben megpucoljuk és vékonyan felszeleteljük a hagymát és a fokhagymát, kimagozzuk és felszeleteljük a kaliforniai paprikát. A fűszereket összekeverjük egy kis tálban, hozzáadjuk a cukrot is, majd félretesszük.
- Amikor a csirke világosbarna, egy tányérra átszedjük őket.
- Egy kanál olívaolajat adunk a serpenyőbe, majd körülbelül 8 percig puhára pároljuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és egy percig keveregtetjük.
- Hozzáadjuk a fűszereket, 30 másodpercig keverjük, majd hozzáadjuk a chipotle pasztát. Néhány másodpercig keverjük, amíg ragacsos lesz, majd beleöntjük a paradicsomot. Felöntjük kb egy bögre vízzel, majd belekeverjük a babot. Sózzuk, borsozzuk.
- Visszatesszük a csirkedarabokat, amiket bevonunk alaposon a mártással.
- Alacsony hőfokon, fedő alatt 45-60 percig főzzük vagy közepesen forró sütőben 45-60 percig sütjük.
- Korianderlevéllel megszórva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu