Ez a mentás báránysült olosz gremolatával készül, pontosabban a klasszikus recept mentás verziójával. Nagyon egyszerű elkészíteni, így ideális egy lusta vasárnapi ebédre vagy vacsorára. Ideális vendégváró étel lehet tavasszal, különösen a húsvéti ünnepek alatt. Rozmaringos sült burgonyával, sült bébi sárgarépával és párolt zöldborsóval tálaltam.
Hozzávalók
- 1 bárányhús, egészben (comb vagy váll) csontos vagy csontozatlan
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 bio citrom reszelt héja
- 1 marék mentalevél
- Olivaolaj
- Só, bors
Elkészítés
- A sütőt 170 C fokra előmelegítjük.
- 2 gerezd fokhagymát vékony szeletekre vágunk.
- A citrom héját lereszeljük, majd karikákra vágjuk.
- Körülbelül 8 metszést vágunk a húsba, és mindegyikbe teszünk néhány darab mentalevelet és fokhagymát.
- A citromszeleteket egy tepsibe tesszük.
- A bárányt bedörzsöljük olajjal, rátesszük a citrom ágyra, majd sózzuk, borsozzuk.
- Alufóliával lefedve, a sütő közepén körülbelül 60/90 percig sütjük. ( Számoljunk 40 percet fél kilóként plusz 40 perc).
- A sütés utolsó 20 percében levesszük a fóliát. Megkenjük a hőst a keletkezett szafttal.
- Közben a maradék mentalevelet apróra vágjuk, és összekeverjük a reszelt citromhéjjal és egy gerezd, apróra vágott fokhagymával. Adunk hozzá kevés olívaolajat és citromlevet is.
- Amikor a bárány ízlésünk szerint átsült, bekenjük a mentás gremolatával, majd lefedjük alufóliával és 10 percig pihentetjük.
- Amíg a bárány pihen, a keletkezett szaftból mártást készítünk.
- A húst felszeleteljük és a mártással tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu