
Szikkadt croissant-ból nagyon finom desszerteket lehet készíteni, pl croffle, kenyérpuding, trifle stb. Ez a meggyes croissant kenyérpuding egyszerű és nagyon finom, ideális ünnepi alkalmakra. Ha nincs időnk vaníliakrémet készíteni, használhatunk konyhakész terméket, meggymártás helyett pedig lekvárt. Tálaljuk egy vasárnapi ebéd vagy ünnepi vacsora végén, extra vaníliamártással, fagylalttal vagy joghurttal.
Hozzávalók
A kenyérpudinghoz:
- 4 nagy croissant
- 1 bögre (magozott) meggy friss vagy kiolvasztva
- 2 evőkanál barna kristálycukor
- Egy marék mandulapehely
- Vaj
A vaníliamártáshoz:
- 300 ml sűrű tejszín
- 200 ml tej
- 2 db tojás
- 1 extra tojássárgája
- 75 g kristálycukor
- ½ teáskanál vanília kivonat
A meggymártáshoz:
- 1 bögre (magozott) meggy, friss vagy kiolvasztva
- Meggylé vagy víz
- ½ teáskanál vanília kivonat
- ½ teáskanál fahéj
- 3 evőkanál finomítatlan cukor
- Opcionális: kirsch, cseresznyelikőr, mandulalikőr
Elkészítés
- Egy közepes tűzálló edényt kivajazunk.
- A croissant kifliket horizontálisan félbevágjuk – ha nem szikkadtak, akkor kissé megpirítjuk őket.
- Mindegyiket megkenjük vajjal, majd elrendezzük őket a kivajazott edényben, egymást kissé lefedve.
- Elkészítjük a meggymártást. A hozzávalókat egy lábasba tesszük. Adunk hozzá egy kis meggylevet vagy a kiolvasztott meggy levét. Felforraljuk, és lekvárszerű keverékké főzzük. Hagyjuk kihűlni majd adhatunk hozzá egy-két kanál likőrt.
- Elkészítjük a vaníliamártást. A tojásokat és a tojássárgáját egy tálban habosra keverjük a cukorral.
- A tejet és a tejszínt egy kis lábasba öntjük, és felhevítjük. Mielőtt elérnénk a forráspontot, lehúzzuk a tűzhelyről. Ezt lassan ráöntjük a tojásra, miközben folyamatosan keverjük egy habverővel.
- A meggyes mártást a croissant kiflikre kenjük, majd rájuk szórjuk a friss meggyet.
- Ráöntjük a vaníliakrémet, és kb 20 percig pihentetjük, hogy a croissant alaposan felszívja a mártást.
- A sütőt 170 C fokra előmelegítjük.
- Az edényt lefedjük alufóliával, és a sütőbe tesszük 20-25 percre.
- Amikor a krém megdermedt, levesszük a fóliát. Megszórjuk a kenyérpuding tetejét cukorral, és további 5-8 percig sütjük, amíg a felszíne karamellizálódik.
- Kikapcsoljuk a sütőt. A tetejére szórjuk a mandulapelyheket, és visszatesszük a sütőbe egy percre, hogy a mandula kicsit megpiruljon.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
