A vörösáfonya mártás egy amerikai lekvárszerű mártás, amit sült pulyka mellé tálalnak Hálaadáskor. Elterjedt az angolszász országokban is, különösen karácsonykor népszerű. Ez a meggyes áfonya mártás kimondottan passzol egy magyar karácsonyi menübe – kacsa, liba, pulyka vagy sertés mellé. A maradék felhasználható sonkához, palacsintába, süteményekbe, desszertekbe stb. Kéksajt kísérőjeként is nagyon finom! Ha nincs friss vagy fagyasztott meggy, használhatunk befőttet is. Ez a mártás már napokkal korábban elkészíthető, de tároljuk hűtőszekrényben!
Hozzávalók
- 2 csésze friss vagy fagyasztott áfonya
- 1 csésze friss vagy fagyasztott meggy
- 2 evőkanál muscovado cukor
- ½ teáskanál fahéj
- ½ tk mixed spice vagy mézeskalécs fűszerkeverék
- 2 evőkanál meggy lekvár
- 1 evőkanál vörös portói (opcionális)
- ½ bögre meggylé
Elkészítés
- Az áfonyát, fahéjat, fűszerkeveréket, cukrot és a gyümölcslevet egy lábasba tesszük.
- Felforraljuk, majd fedő alatt addig főzzük, amíg az áfonya pattogni kezd és megpuhul.
- Ezután hozzáadjuk a portóit, lekvárt és a meggyet. 5-10 percig főzzük, amíg ragacsos, sűrű mártást kapunk (de nem lekvárt!)
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, fedő alatt pihentetjük, hogy besűrűsödjön.
- Megkóstoljuk, és ízlés szerint kiegészítjük cukorral, ha nem elég édes.
- Tálalásig hűtőben tároljuk.
Kapcsolatos receptek