Ez a mediterrán sült csirke a nyár illatait és ízeit varázsolja az asztalunkra. Nagyon egyszerű elkészíteni, és az eredmény gyerekek és felnőttek körében is közkedvelt. Ideális főétel egy vasárnapi családi összejövetelre! Tálaljuk sült, grillezett vagy párolt zöldségekkel és krumplipürével vagy párolt rizzsel.
Hozzávalók
- 1 közepes egész csirke (kb 1,2 kg)
- 30 g puha vaj vagy tejmentes margarin
- 1 marék bazsalikomlevél
- 2 evőkanál apróra vágott friss oregánó
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
- 1 bio citrom
- 4 db aszalt paradicsom, olajban eltett
- 1 pohár száraz fehérbor (kb.) 150 ml
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
- A csirkét egy tepsibe helyezzük, eltávolítjuk a madzagot, és szétnyitjuk a lábakat. Ujjainknak óvatosan fellazítjuk a mell mentén a bőrt a nyak végétől a combokig.
- A vajat, fűszernövényeket, aszalt paradicsomot, fokhagymát és sót egy kis robotgépbe tesszük. Adunk hozzá kevés frissen őrölt borsot is.
- Belereszeljük a citrom héját a keverékbe, majd félbevágjuk a citromot és félretesszük. Addig pürézzük, amíg egy kissé szemcsés masszát kapunk.
- A keverék felével bemasszírozzuk a húst a fellazított bőr alatt, a mellek mentén. A maradékkal bedörzsöljük a csirke felületét és üregét.
- A citrom levét a csirkére facsarjuk, majd az üregébe tesszük.
- Alufóliával lefedjük a tepsit, majd a sütőben 20 percig sütjük.
- Levesszük a fóliát és felöntjük a tepsit a borral.
- A sütő hőmérsékletét 180°C-ra állítjuk. A csirkét fólia nélkül további 40 percig sütjük.
- Kikapcsoljuk a sütőt, és 10-15 percig pihenetjük a csirkét a meleg sütőben.
- A csirkét felvágjuk és a keletkezett szafttal (leszűrve) tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu