
Ez a mediterrán rakott krumpli hallal egy nagyon finom lés egészséges étel, de az elkészítése kissé időigényes. Azonban az első fázis (a burgonya és a tojás főzése) előre elkészíthető, amit 3 napig a hűtőszekrényben pihentethetünk. A paradicsommártás is előfőzhető, vagy használhatunk konyhakész (házi vagy bolti) változatot is. Továbbá kisüthetjük két verzióban, az egyiket sajttal, a másikat sajt nélkül, vagy mindkettőt egyformán, és az egyik adagot lefagyaszthatjuk egy későbbi étkezésre. Ropogós, zöld salátával tálaljuk.
Hozzávalók
- 350 g tengeri halmix (lazac, tőkehal és füstölt foltos tőkehal stb.)
- 500 g burgonya
- 2 db tojás
- 1 hagyma
- 1 zeller szár
- 1 kisebb sárgarépa
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk olasz fűszernövénykeverék
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 konzerv apróra vágott paradicsom
- 1 marék friss zöldfűszer (pl bazsalikom, menta vagy petrezselyem)
- 1 bögre zöldborsó vagy zöldbab
- Reszelt sajt, ízlés szerint
Elkészítés
- A burgonyákat egy lábas hideg vízben megfőzzük. Hideg víz alatt leöblítjük, majd lecsepegtetjük és hűlni hagyjuk.
- A tojásokat egy kis lábas hideg vízbe tesszük. Forráspontig hevítjük, lefedjük, és lekapcsoljuk a tűzhelyt. 6 perc múlva hideg víz alatt leöblítjük a tojásokat, majd egy tál hideg vízben pihentetjük őket.
- A burgonyát hosszú szeletekre vágjuk. Ha nem bio, akkor először meghámozzuk.
- A tojásokat megpucoljuk, majd felszeleteljük.
- A hagymát és a zellert vékonyan felszeleteljük. A fokhagymát és a sárgarépát apróra vágjuk.
- Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és 5 percig a hagymát, zellert és a sárgarépát puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát, fűszerkeveréket és a balzsamecetet, majd egy percig keverjük.
- Hozzáadjuk a konzerv paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk.
- 10 percig főzzük, amíg egy szép, sűrű mártást kapunk.
- Hozzáadjuk a friss zöldfűszert, majd botmixerrel szemcsés mártássá pürézzük.
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- Egy nagy vagy két közepes mély edényt kikenünk olajjal, majd kibéleljük egy réteg burgonyával.
- Erre jön egy réteg tojást, majd hal, majad mártás. Ízlés szerint adhatunk hozzá reszelt sajtot is.
- A rétegezést megismételjük úgy, hogy a legfelső réteg burgonya legyen.
- Megkenjük a krumpliszeleteket olívaolajjal és sózzuk, borsozzuk.
- Alternatív megoldásként reszelt sajtot szórunk a burgonyára.
- 25-30 percig sütjük, amíg a sajt megolvad, vagy a burgonya szép aranybarna lesz.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
