Ez a vegán mediterrán padlizsán és paprika krém tökéletes nyári bulikra, piknikre és grillezésre. Elkészítése nagyon egyszerű – sütőben vagy grillsütőn is süthető a padlizsán és a paprika, az utóbbi kellemes, füstös ízt ad a mártogatósnak. Enyhén grillezett pittával vagy zöldségekkel tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 padlizsán
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál őrölt mandula
- 1 gerezd fokhagyma, meghámozva
- 2 tk citromlé
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- ½ teáskanál füstölt paprika
- 2 evőkanál apróra vágott koriander vagy mentalevél
- Sors
- Blansírozott mandula pehely a díszítéshez
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A padlizsánt egy tepsibe tesszük, és 10 percig sütjük.
- A piros kaliforniai paprikát félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk. A héját olajjal bekenjük, majd a padlizsán mellé tesszük őket. 20 percig sütjük, amíg a paprika héja megpirul, és a padlizsán húsa megpuhul.
- Grillezés esetén a paprikát a padlizsánt addig grillezzük parázs felett, amíg puha lesz a húsuk.
- A padlizsánt egy tányérra, a paprika darabokat egy kistálba tesszük, amit lefedünk egy tányérral 10 percre – ez segít eltávolítani a paprika héját.
- Amikor a paprika kihűlt, lehúzzuk a héját, majd a húsát egy kis aprítógépbe tesszük.
- Egy kanál segítségével kikaparjuk a padlizsán húsát, amit a paprikához adunk.
- Hozzáadjuk az őrölt mandulát, fokhagymát, citromlevet, római köményt, füstölt paprikát, majd sózzuk, borsozzuk. Addig pürézzük, amíg sima pasztát kapunk.
- Hozzáadjuk a zöldfűszert, és néhány másodpercig megint pürézzük.
- Egy tálba kanalazzuk, és mandulapehellyel díszítve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu