Ez a mangós muffin tejmentes, ezért a krémhez is növényi alapú „krémsajtot” alkalmazzunk, ha a tejtermékere érzékenyek vagyunk! A püréhez használhatunk egy friss, érett mangót vagy 1 konzerv szeletelt mangót, lecsepegtetve. A húst aprítógépben pürézzük, és két részre osztjuk – az egyik felét a tésztához, a másik felét a krémhez használjuk. Alternatív megoldásként használhatunk konzerv mangópürét – bár ez nagyon édes. Különleges alkalmakra friss, konzerv vagy szárított mangódarabokkal díszíthetjük.
Hozzávalók
- 1 csésze liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 1 nagy tojás
- ⅓ csésze olaj
- 1 csésze mandulatej
- 1 tk vanília kivonat
- ½ csésze mangópüré
A mangókrémhez:
- ½ csésze mangópüré
- ½ csésze porcukor
- 50 g krémsajt (ha szükséges, növényi alapú)
- Vanília esszencia, ízlés szerint
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
- Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, sót és a sütőport.
- A tojást egy másik tálban habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat, vaníliát, mandulatejet és a mangópürét. Ezt a lisztes keverékbe óvatosan beleforgatjuk.
- A masszát kosárkákkal kibélelt muffinsütő formába kanalazzuk.
- A muffinokat a sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Hűlni hagyjuk 5 percig, majd egy rácsra áttesszük őket.
- Közben elkészítjük a mangókrémet úgy, hogy a hozzávalókat addig keverjük, amíg sima, habos, laza krémet kapunk.
- Ezt a muffinok tetejére kanalazzuk vagy habzsák segítségével dekoráljuk őket (lehet, hogy le kell vágni a tetejüket, mert túl púposra sültek). Friss, konzerv vagy szárított mangódarabokkal díszítjük.
Kapcsolatos receptek