Ez a mandulás lepény nektarinnal és házi málnalekvárral készül. Nagyon egyszerű, tejmentes sütemény, amely ideális nyári kerti partikra, piknikre vagy teázás-kávézás kisérőjeként. Elkészíthető gluténmentes liszttel is. Vaníliafagylalttal vagy vaníliakrémmel tálaljuk.
Hozzávalók
- 4 tojás
- 100 g barna porcukor
- 1 tk vanília kivonat
- 100 ml napraforgóolaj
- 200 g liszt (szükség esetén gluténmentes)
- 1 tk sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 100 g őrölt mandula
- 1 marék mandulapehely
- 3 nektarin
- Muscovado cukor
A málnalekvárhoz:
- 200g málna
- 1 tk vanília eszencia
- 1 fahéjrúd
- 3 evőkanál muscovado cukor
- Néhány csepp citromlé
Elkészítés
- Először elkészítjük a málnás lekvárt. A szükséges hozzávalókat egy kis lábasba tesszük, és addig főzzük, amíg sűrű lekvárt kapunk. Hagyjuk kihűlni, a fahéjrudat kidobjuk.
- A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
- Egy nagy keverőtálban habosra verjük a tojást és a cukrot, majd hozzákeverjük a vaníliakivonatot és az olajat.
- Beleszitáljuk a lisztet, sütőport és szódabikarbónát, óvatosan elkeverjük, majd beleforgatjuk az őrölt mandulát.
- Egy téglalap alakú tepsit kibélelünk sütőpapírral. A masszát a tepsibe kanalazzuk, egyenletesen elosztva.
- A tetejére kenjük egyenletesen a málnalekvárt, majd rászórjuk a mandulapelyheket.
- A nektarint vékony szeletekre vágjuk, majd ezekkel leborítjuk süteményt, majd megszórjuk a cukorral.
- Körülbelül 45-55 percig aranybarnára sütjük, vagy amíg a közepébe szúrt nyárs/tű tisztán jön ki.
- Lehet, hogy 20-30 perc sütés után le kell fedni alufóliával, mert már túl barna a teteje.
- Kikapcsoljuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját, és öt percig a süteményt hűlni hagyjuk, majd kivesszük a sütőből, áttesszük egy rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Amikor teljesen kihűlt, kockákra szeleteljük, és porcukorral megszórjuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu