A zabkása talán a legegészségesebb reggeli, de az alaprecept elég unalmas és íztelen, ezért érdemes egészséges összetevőkkel, például gyümölcsökkel és diófélékkel kiegészíteni. Példa erre ez a mandulás cseresznyés zabkása – vegán, magas rosttartalmú, gluténmentes és nagyon finom. Vegetáriánus változathoz tehetünk bele egy kis joghurtot és használhatunk mézet!
Hozzávalók
- 1 csésze nagyszemű hengerelt zabkása (szükség esetén gluténmentes)
- ½ teáskanál fahéjpor
- 2 csésze cukrozatlan mandulatej
- ½ citrom levében, reszelt héja
- 3 evőkanál enyhén pirított mandulapehely
A cseresznyekompóthoz:
- 1 csésze kiolvasztott vagy friss cseresznye, kimagozva
- ½ citrom leve
- Méz vagy agave szirup,ízlés szerint
- 1 teáskanál mandula esszencia
Elkészítés
- A zaphelyhet, fahéjat és a mandulatejet egy lábasba tesszük. Felforraljuk, majd 10 percig főzzük alacsony lángon.
- Amikor krémes, lekapcsoljuk a tűzhelyt, hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját. Összekeverjük, lefedjük, és 5 percig pihentetjük.
- Közben a kimagozott cseresznyéket egy kis lábasba tesszük. Hozzáadjuk a citromlevet, a mézet/szirupot és a mandula esszenciát.
- Közepes hőfokon felforraljuk, és 5-8 percig főzzük, amíg sűrű szirupot nem kapunk a cseresznyék körül.
- Két tányérba kanalazzuk a zabkását, majd rákanalazzuk a kompótot. Meglocsoljuk sziruppal vagy mézzel, ha még édesebben szeretnénk.
- A tetejére szórjuk a pirított mandulapelyheket, és tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Zabkása
- Zabhepely receptek
- Cseresznye receptek
- Mandulás receptek
- Gluténmentes receptek
- Vegán receptek
Zest.hu