Ha egy egyszerű, de mutatós süteményt szeretnénk készíteni, a kuglóf mindig jó megoldás lehet. Ez a málnás kuglóf fehér csokival és joghurttal készítve lesz különleges, így ideális ünnepi vagy vendégváró alkalmakra. Nagyon könnyen tejmentes lehet, és a lisztet is le lehet cserélni gluténmentes lisztkeverékkel. Alkalomnak megfelelően díszíthető.
Hozzávalók
- 375 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 200 g vaj vagy tejmentes margarin
- 3 tojás
- 1 csésze puha barna cukor
- 1 tk vanília esszencia
- 1 csésze joghurt vagy tej (növényi alapú) 1 evőkanál citromlével elkeverve
- 200 g friss málna
- 1 citrom reszelt héja
- 100 g fehér csokoládé (vegán, ha szükséges)
Fehér csokis máz:
- 50 g fehér csokoládé
- 1 evőkanál sűrű tejszín
Vagy citrommáz:
- 1 csésze porcukor
- 1 evőkanál citromlé
- Aprított szárított málna
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- Egy kuglófformát olajjal kikenünk, majd kevés liszttel megszórjuk, és lerázzuk a felesleget. Ha szilikon formát használunk, azt nem szükséges olajozni.
- Két evőkanál lisztet félreteszünk a málnához.
- A fehér csokoládét apróra vágjuk.
- A többi lisztet, sütőport és a szódabikarbónát egy nagy tálba szitáljuk.
- Egy másik tálban a vajat/margarint habosra a cukorral habosra verjük.
- Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, minden hozzáadás után alaposan elkeverjük.
- Hozzáadjuk a lisztkeverék felét, elkeverjük, majd hozzáadjuk a joghurt vagy a tej felét. Hozzáadjuk a liszt másik felét, elkeverjük, majd hozzáadjuk a maradék joghurtot vagy tejet és a vaníliát. Sima tésztává keverjük.
- A málnát a félretett liszttel bevonjuk, majd óvatosan beleforgatjuk a tésztába a citromhéjjal és a fehércsokoládé darabokkal együtt. Ne keverjük túl!
- A tésztát az előkészített formába töltjük, egyenletesen elosztva.
- A kuglófot 45-50 percig sütjük a sütő közepén.
- Leteszteljük a süteményt egy fapálcikával: a közepébe szúrjuk, ha tisztán jön ki, akkor a sütemény átsült.
- 5 percig hűlni hagyjuk a kuglófot a sütőformában, majd óvatosan kifordítjuk egy rácsra (ha szükséges, lazítsuk meg a széleit egy spatulával!)
- Hagyjuk teljesen kihűlni.
- Közben elkészítjük a citrommázat vagy a fehér csoki mázat (vagy bármilyen más mázat, krémet, öntetet).
- Ezt a kuglófra kanalazzuk, hagyjuk lecsepegni az oldalán, majd a tetejére szórjuk a szárított málna darabokat, és friss málnával díszítjük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu