Ez a mákos joghurtos kuglóf ideális reggelire, délutáni teázásra, piknikre, vagy akár ünnepi alkalmakra is. Mutatós, finom és nagyon egyszerű elkészíteni. Tejmentes változathoz használjunk növényi alapú margarint és joghurtot. Ízlés szerint a süteményt díszíthetjük citrommázzal vagy krémmel – én csak porcukorral meghintve szeretem.
Hozzávalók
- 350 g liszt
- 2 tk sütőpor
- 3 közepes tojás
- 200 g cukor
- 150 g puha vaj vagy margarin
- 250 ml natúr joghurt
- 5 evőkanál mák
- 1 nagy bio citrom reszelt héja
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy kuglóf sütőformát kiolajozunk (ha szilikon, azt nem kell).
- Egy tálban összekeverjük a lisztet, sütőport és a mákot.
- Egy másik keverőtálban habosra keverjük a tojást, cukrot, vajat és a joghurtot. Beleforgatjuk a citrom héját.
- A két keveréket sima tésztává keverjük.
- A tésztát a formába töltjük, egyenletesen elosztva.
- Körülbelül 40-45 percig a sütő közepén sütjük, amíg a közepébe szúrt hústű tisztán jön ki. (Ha a kuglóf 20 perc sütés után már barna, akkor a tetejét lazán letakarjuk alufóliával.)
- A kuglófot 5 percig hűlni hagyjuk a formában, majd egy rácsra kiborítjuk.
- Amikor a kuglóf teljesen kihűlt, porcukorral meghintjük vagy citromos mázzal/krémmel/krémsajttal, alkalomnak megfelelően díszítjük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu