Ez a lazac, avokádó és ecetes édeskömény saláta tökéletes előétel lehet egy ünnepi menüben, vagy főételként is tálalhatjuk különleges ebédre évfordulók, Valentin-nap, Anyák Napja stb. alkalmából.
Hozzávalók
- 1 avokádó
A lazachoz:
- 1 lazac filé
- ½ teáskanál borókabogyó
- ½ teáskanál koriandermag
- ½ teáskanál bors
- ½ citrom reszelt héja
- 1 tk durva só
- 2 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál apróra vágott kapor
Az ecetes édesköményhez:
- 1 édeskömény gumó
- 1 evőkanál almaecet
- 2 tk cukor
- csipetnyi só
- 100 ml víz
- 1 evőkanál kapor
A mustáros mártáshoz:
- 2 evőkanál mustár
- 1 tk dijoni mustár
- 2 evőkanál világos barna cukor
- 1 evőkanál fehérbor vagy almaecet
- 4 evőkanál repceolaj
- 1 evőkanál apróra vágott kapor
- Frissen őrölt bors
Elkészítés
- Először elkészítjük az ecetes édesköményt: az ecetet, cukrot, sót és vizet egy sekély tálban addig keverjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Megkóstoljuk, és ízlés szerint adunk még hozzá az ecetet vagy cukrot.
- Az édesköményt nagyon vékonyan felszeleteljük, majd a szeleteket az apróra vágott kaporral együtt a keverékbe tesszük. Pihentetjük. (Ez akár egy nappal előre elvégezhető).
- Bepácoljuk a halat. Mozsártörővel összetörjük a borókabogyókat, a koriandermagokat, a sót és a borsot. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét, majd a kaprot. A lazacfilét ezzel a keverékkel leborítjuk, és legalább egy órán át a hűtőszekrényben pácoljuk.
- Kivesszük a lazacot a hűtőből, és kb 10 percig grillezzük (sütőben vagy grillserpenyőben), majd pihentetjük.
- Közben a mustáros öntetet elkészítjük. Mindkét mustárt, a cukrot és az ecetet összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk az olajat, miközben addig keverjük, amíg majonézes állagot nem kapunk. Belekeverjük a kaprot és félretesszük.
- Az édeskömény szeleteket kivesszük az ecetes léből, és egy tányérra szórjuk.
- Félbevágjuk az avokádót, majd egy evőkanállal kivájjuk a húsát. A magot eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk az avokádót. Meglocsoljuk citromlével, majd rátesszük az édeskömény szeletekre.
- A lazacot szeletekre tördeljük, amiket az édeskömény és avokádó köré szórunk.
- Leöntjük a mustáros mártással, és megszórjuk kaporral.
- Szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu