A lassan főtt vagy sült báránycsülök nagyon népszerű a mediterrán, észak-afrikai és közel-keleti országokban, ahol mindenféle pikáns fűszerekkel órákon keresztül rotyogtatják. Ha nincsen időnk erre, egy kukta nagyon hasznos lehet, ugyanis jelentősen redukálja a főzés idejét. Példa erre ez a kuktában főtt pikáns báránycsülök, amely fenségesen illatos, zamatos és omlós. Ideális főétel lehet húsvétra vagy vendégváró alkalmakra.
Hozzávalók
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 báránycsülök
- 2 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 1 tk őrölt koriander
- 2 tk őrölt római kömény
- 1 tk füstölt paprika
- 2 tk Ras El Hanout
- 1 csillag ánizs
- 1 fahéjrúd
- 1 nagy sárgarépa
- 1 kápia pirospaprika
- 2 konzerv aprított paradicsom
- 1 bögre lóbab (vagy lecsepegtetett csicseriborsó konzerv)
- Tálaláshoz: apróra vágott zöldpetrezselyem
Elkészítés
- A kuktában az olajat felhevítjük, majd egyenként kissé megbarnítjuk a csülköket, amiket egy tányérra teszünk pihenni.
- Közben felaprítjuk a hagymát és a hagymát. A répát és a paprikát nagy darabokra vágjuk.
- Az olajhoz adjuk a hagymát és a fokhagymát, amikor megpuhultak, hozzáadjuk a többi hozzávalót, kivéve a csicseriborsót vagy lóbabot. Visszatesszük a csülköket.
- Feljebb állítjuk a hőfokot, rátesszük a fedőt. Nyomás alatt 30 percig főzzük, majd hagyjuk, hogy magától lehűljön a kukta. Belekeverjük a babot, és pár percig még főzzük.
- Párolt rizzsel, kuszkusszal vagy tésztával tálaljuk, zöldpetrezselyemmel megszórva.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu