Ez a koreai stílusú hamburger Bulgogi szósszal készül, amit általában pácként használnak, de ezúttal a darált húshoz kevertem. Ügyeljünk arra, hogy jó minőségű húst használjunk, különben szétesik húspogácsa. Ha a darált hús nem áll jól össze, adhatunk a masszához egy tojást vagy egy előre beáztatott zsemlét. Majonézes kimcsivel vagy wokban sült káposztával és ecetes uborkával, retekkel tálaljuk.
Hozzávalók
- 450 g sovány darált marhahús
- 3 evőkanál szójaszósz
- 1 tk pirított szezámolaj
- 1 evőkanál pálmacukor
- 1 evőkanál gochujang (fűszeres koreai pirospaprika paszta)
- 1 evőkanál rizsborecet
- 1 tk reszelt gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 4 újhagyma, apróra vágva
- 2 evőkanál apróra vágott korianderlevél
- Hamburger zsemlék
- Kimcsi
- Majonéz
- Ecetes retek és uborka
Elkészítés
- Először elkészítjük a Bulgogi szószt: egy kis lábasban összekeverjük a szójaszószt, rizsecetet, barna cukrot, gochujang pasztát, gyömbért és a fokhagymát. Felforraljuk, és sűrű sziruppá főzzük kb 2-3 percig. Hozzáadjuk a szezámolajat és hagyjuk kihűlni. Hűtőben pár napig tárolható.
- A darált marhahúst egy tálba tesszük, az aprított korianderleveleket és az újhagymát hozzáadjuk. Hozzáadjuk a szirupot, sót és bőséges őrölt borsot. Kézzel jól összekeverjük. A keveréket 6 egyenlő részre osztjuk, mindegyikből gombócokat formázunk, amiket 2 cm vastag pogácsákká nyomunk a két tenyerünk között.
- Serpenyőben, grillsütőn vagy grill alatt a sütőben mindkét oldalukon kisütjük. Ez körülbelül 5 percet vesz igénybe, attól függően, hogy mennyire átsülve kedveljük a marhahúst.
- Közben a zsemléket félbevágjuk, és kissé megpirítjuk őket.
- Savanyúságot készítünk a retekből és uborkából, majd kimchit majonézzel elkeverünk, vagy gyalult káposztát wokban gyorsan puhára sütünk.
- A hamburgereket ízlés szerint összeállítjuk, majd melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu