
Ez az élesztőmentes köménymagos-fokhagymás lepénykenyér az indiai naan kenyérre hasonlít, amely ideális mártogatások, levesek vagy curry mellé. Ha nagyon vékonyra nyújtjuk ki a tésztát, akkor tekercsekhez is használható lapokat kapunk. Ha alaposan átgyúrjuk pihentetés előtt és után is, akkor sütés közben felpuffadnak és egy kis zseb keletkezik, amely remek lepény pita helyett, azaz megtölthetjük grillezett húsokkal, zöldségekkel, salátával, falafellel, fűszeres öntetetekkel stb. A vegán verzióhoz használjunk növényi alapú tejből készült joghurtot (pl kókusztej, szójatej, zabtej stb).
Hozzávalók
- 100 g liszt
- 100 g joghurt vagy növényi joghurt
- 1 tk sütőpor
- 2 csipet só
- 1 teáskanál olívaolaj
- 2 tk feketekömény
- 1 tk fokhagyma por
Elkészítés
- Egy kis tálban összekeverjük a joghurtot és az olajat.
- Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, fokhagymaport, sót és a köménymagot.
- Hozzáadjuk a joghurtos keveréket, és összekeverjük, amíg egy lágy tésztát kapunk. Ha túl ragacsos, adunk még lisztet.
- Ha van időnk, a tésztát (lefedve) kb 30 percig pihentetjük.
- Egy nagy lisztezett vágódeszkára borítjuk a tésztát és percig gyúrjuk, amíg könnyű és rugalmas lesz.
- A tésztát 2 vagy 3 egyenlő részre osztjuk (attól függően, hogy mekkora kenyérlepényt szeretnénk), majd ezekből golyókat formázunk.
- Sodrófa segítségével minden golyót 3 mm vastag kör vagy ovális alakra kinyújtjuk (nem muszáj, hogy tökéletesen nézzenek ki).
- Egy enyhén olajozott serpenyőt közepes lángon felhevítünk, és a kenyérlepényeket egyenként kisütjük mindkét oldalon néhány percig.
- A megsült lepényeket melegen tartjuk tiszta konyharuhával letakarva.
- Langyosan vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Lepénykenyerek
- Arab lapos kenyér
