Ez a kókuszos paradicsomleves egy ázsiai verzió, amit kuktában szoktak főzni, de lábasban is elkészíthető. Vegán, egyszerű és különleges, ideális nyári hűvös estékre.
Hozzávalók
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 hagyma, apróra vágva
- 1 sárgarépa, apróra vágva
- 1,2 kg paradicsom (felezve, ha nem picik)
- 750 ml zöldség alapleves
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál rizs
- ½ teáskanál olasz fűszerkeverék
- Só és őrölt fekete bors, ízlés szerint
- 120 ml kókusztej
- Cukor (opcionális) ízlés szerint
- Díszítés: friss menta vagy bazsalikom
Elkészítés
- Az olajat egy kuktában vagy lábasban felhevítjük. Amikor forró, hozzáadjuk a fokhagymát, hagymát és a sárgarépát. Alacsony hőfokon 5 percig pároljuk.
- Közben félbevágjuk a paradicsomokat (nem szükséges, ha picik), majd hozzáadjuk a lábashoz. Időnként megkeverve pároljuk még néhány percig.
- Hozzáadjuk az alaplevest, szójaszószt, rizst és a fűszereket, majd felforraljuk és nyomás alatt 5 percig főzzük, majd lekapcsoljuk a tűzhelyt és hűlni hagyjuk. Normál lábasban kb 20-25 percig főzzük, fedő alatt.
- Levesszük a fedőt, és beleöntjük a kókusztejet. Botturmixszal pürézzük – az állaga lehet sima, vagy kissé érdes. Ízlés szerint adhatunk hozzá cukrot.
- Koriander levéllel díszítve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu