A kínaiak nem szokták a csirkét egészben sütni, így ez a kínai sült csirke nem igazán ez egy autentikus recept, mégis isteni finom. Remek főétel lehet egy kínai újévet ünneplő ebéden vagy vacsorán. Tálaljuk párolt jázmin rizzsel vagy kínai tojásos sült rizzsel és wokban sült zöldségekkel.
Hozzávalók
A csirkéhez:
- 1 közepes csirke, egészben és megtisztítva
- 1 evőkanál növényi olaj
- 1 teáskanál kínai öt fűszer keverék
- 1 citrom vagy 2 lime
- 1 fej fokhagyma
- 1 hüvelynyi gyömbér
- 1 csokor újhagyma
- 2 fej pak choi
A mázhoz:
- 1 evőkanál sötét szójaszósz
- 1 evőkanál rizs ecet
- 1 gerezd fokhagyma, darálva
- 1 teáskanál szezámolaj
- 1 evőkanál méz
- ½ teáskanál chili szósz (opcionális)
Elkészítés
- A sütőt 200 ° C -ra előmelegítjük.
- A fokhagyma fejet és a citromot félbevágjuk.
- Az újhagyma zöld részét levágjuk. Ezt és egy fél citromot, továbbá a fokhagyma felet és a gyömbért a csirke üregébe tesszük.
- Az olajat összekeverjük a fűszerekkel és a citrom másik felének a levével. Adunk hozzá sót, borsot. majd a csirkét ezzel a keverékkel alaposan bedörzsöljük.
- A csirkét egy tepsibe helyezzük, mellé tesszük a fokhagyma és citrom feleket, amiket leöntünk a maradék fűszeres olajjal.
- A tepsit a sütőbe tesszük, és hőfokot 180 ° C -ra lejjebb vesszük.
- Körülbelül egy órán át sütjük. Közben összekeverjük a máz hozzávalóit.
- Kivesszük a tepsit, és a csirkét kissé megbillentjük, hogy a lé kifolyhasson az üregből a tepsibe.
- A pak choi -t félbevágjuk, és a tepsibe tesszük az újhagymával együtt.
- A csirkét bekenjük a mázzal egy szilikon ecsettel.
- Fóliával lefedjük a csirkét és a tepsit, majd 20-25 percig sütjük.
- A fóliát levesszük, és további 10 percig sütjük.
- A combok mentén leellenőrizzük, hogy a csirke átsült-e rendesen – beleszúrunk egy éles kést, ha tiszta lé folyik ki, akkor elkészült; ha piros vagy pink, akkor további 10-15 percig kell sütni (de fóliával leborítva, különben megég a bőre).
- A csirkét 10 percig letakarva pihentetjük egy tálon, mielőtt felvágjuk.
- A sült zöldségekkel és a keletkezett mártással leöntve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu