Partikra, ünnepi és egyéb különleges alkalmakra ajánljuk a kínai garnéla falatokat. Elkészítése roppant egyszerű és gyors, így más idő-igényes ételekre tudunk koncentrálni. Bár előre elkészíthető (és hidegen is fogyasztható), lehetőleg tálaljuk frissen. Kezdők számára sem lesz kihívás, az eredmény garantáltan finom.
Hozzávalók
- 1 sárgarépa
- 1 db angol zellerszár
- 2 szál újhagyma
- 24 db (1kg) garnélarák
- 1 ek kínai rizsbor vagy száraz Sherry
- 1 ek citromlé
- 1 ek mogyoróolaj
- 60 ml szója szósz
Elkészítés
- A répát, újhagymákat és a zellerszárat felvágjuk hosszú csíkokra majd jeges vízben áztatjuk. Amikor göndörödni kezdenek a csíkok végei ( kb 10 perc múlva), leszűrjük.
- Közben megtisztítjuk a garnélákat, de nem teljesen, a farkokon hagyjuk a héjat. Hosszában minden garnélán vágunk egy csíkot, és laposra nyomjuk.
- A citromlevet elkeverjük a rizsborral és leöntjük a garnélákat. 10 percig pácoljuk.
- A wokot felmelegítjük, amikor forró, beleöntjük az olajat. Amikor az olaj füstöl, a rákokat gyorsan átsütjük – csupán 1-2 percig. Amikor rózsaszínűvé válnak, akkor már jó – ne hagyjuk tovább sülni, mert rágós lesz.
- Szójaszósszal és a zöldségcsíkokkal tálaljuk.
Tippek
- Remek előétel egy kínai menüben, de egyéb vendégváró vagy ünnepi menübe is kiválóan passzol.
- A zöldségek helyettesíthetők – pl bambuszrügy, vízigesztenye is jó.
- Ideális parti falat – tálaljuk kínai lapos porcelán kanalakban, vagy pálinkás pohárban (koktélpálcikákkal) vagy bambusz levéllel kibélelt tálcán.
- Hidegen és melegen is fogyasztható – de mindig legyen friss.
- Fontos, hogy a garnélarák nyers legyen, ne félkész (azaz már rózsaszín).
- A kínai garnéla rák falatok nem csupán ünnepi hangulatot varázsolnak, de kimondottan egészségesek is!
Kapcsolatos receptek
Zest.hu