Az édesburgonya egy nagyon tápláló eledel, amit mindenfelé ínyencséggel meg lehet tölteni. Ez a kétszer sült édesburgonya tofuval kimondottan ajánlott változó korban lévő nők számára, ugyanis a kurkuma, szezámmag és tofu általában segítenek a tüneteken. A recept ideális vegán, gluténmentes vagy egészségtudatos étrendet követők számára is. Az első sütés akár 3 nappal korábban is elvégezhető, vagy a recepthez használhatunk maradék sült édesburgonyát. Ropogós salátával tálaljuk.
Hozzávalók
- 2 nagy édesburgonya
- 100 g kemény tofu
- 1 tk kurkumapor
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- 1 fej lilahagyma
- 2 tk szezámmag
- Só bors
- Tálaláshoz: korianderlevél, Tamari szójaszósz, szezámmag
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- Az édesburgonyákat egy tepsibe tesszük, megsózzuk, és kb 45 perc alatt puhára sütjük (egy nyárssal megszúrva leellenőrizzük). Egy tányéron hagyjuk őket kihűlni. A következő sütésig hűtőszekrényben tároljuk (max 3 napig).
- A sütőt előmelegítjük, lehetőleg a grill-re állítva.
- A tofut 2 cm-es kockákra vágjuk. Egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajat felhevítünk, és barnára sütjük a tofudarabokat minden oldalon – félidőben megszórjuk őket a kurkuma felével. Amikor ropogósak és aranybarnák, egy tányérra kiszedjük.
- A hagymát apróra vágjuk. A serpenyőben felhevítjük a maradék olívaolajat és a hagymát 5 percig puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a római köményt, kurkumát és a szezámmagot, majd körülbelül 30 másodpercig keverjük, amíg illatos lesz.
- Közben félbevágjuk az édesburgonyát (hosszában), és a hús nagy részét kikanalazzuk. Ezt a fűszerezett hagymához adjuk és jól összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk.
- A tofut óvatosan beleforgatjuk, majd a burgonya héjakat megtöltjük a keverékkel.
- A burgonyákat egy tepsibe tesszük, és 15-20 perc alatt ropogósra és aranybarnára sütjük.
- Közvetlenül tálalás előtt megszórjuk őket az aprított korianderrel és szezámmaggal, majd kevés szójaszósszal leöntjük.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek