A téli ünnepek alatt többször várunk vendégeket vagy megyünk vendégségbe, mint az év többi részében. Ezért jó ha van egy-két ünnepi, de egyszerűen elkészíthető receptünk. Az egészben sült csirke kiváló főétel lehet egy vendégváró vacsorára advent alatt vagy az ünnepek között, amit néhány karácsonyi fűszerrel könnyen feldobhatunk. Ez a karácsonyi sült csirke ideális karácsonykor is kisebb családok vagy két fő számára. A recept egyéb szezonális zöldségekkel is kiegészíthető vagy módosítható- pl édesburgonya, paszternák, sárgarépa, kelbimbó stb.
Hozzávalók
- 1 közepes egész csirke (kb 2 kg)
- ½ alma
- ½ mandarin
- 1 babérlevél
- 2 szál kakukkfű
- 2 evőkanál puha vaj vagy tejmentes margarin
- ½ tk mézeskalács fűszerkeverék
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- 2 fej hagyma
- 2 db cékla
- ½ kanadai sütőtök
- 5 db kisebb szemű burgonya
- 2 evőkanál juharszirup
- 2 evőkanál gránátalma mag
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- A csirkét megmossuk, szárazra töröljük, majd az üregébe tesszük az almát, mandarint, babérlevelet és a kakukkfű szálakat.
- A vajat vagy margarint összekeverjük a fűszerekkel és sóval, borssal. A felével bedörzsöljük teljesen a csirke bőrét, majd a csirkét egy nagy tepsi közepére helyezzük.
- A sütőtököt, céklát, és hagymát gerezdekre, a burgonyát nagy falatnyi darabokra vágjuk.
- Ezeket a csirke köré szórjuk majd a maradék fűszeres vajat a tetejükre morzsoljuk.
- A tepsit a sütő közepébe tesszük, és 90 percig sütjük, miközben a keletkezett szafttal rendszeresen meglocsoljuk a zöldségeket és a csirkét. Ha a csirke túl barna, alufóliával lefedjük.
- A tepsit kivesszük a sütőből, majd a csirkét és a zöldségeket megkenjük a juharsziruppal.
- További 15-20 percig sütjük, amíg a csirke szép barna lesz és megfelelően átsült (a combokat egy hústűvel ezt leteszteljük).
- A sült csirkét egy nagy tálra tesszük, és körülötte elrendezzük a zöldségeket, majd megszórjuk a gránátalma magokkal.
- Az ünnepi asztalon vágjuk fel és tálaljuk.
Kapcsolatos receptek