Ha kicsit unalmasnak találjuk a mindennapi zabkását, könnyen feldobható gyümölcsökkel és diókkal, mogyorókkal, mártásokkal. Ez a kakaós zabkása eperrel tálalva 15 percen belül elkészül, továbbá finom, vegán és egészséges. Ügyeljünk arra, hogy jó minőségű kakaóport használjunk! Ha a tejtermékek nem jelentenek problémát, vagy ha nem követünk vegán étrendet, akkor normál tej is alkalmazható a recepthez.
Hozzávalók
- 1 bögre zabkása (szükség esetén gluténmentes)
- 3 bögre zabtej (vagy egyéb növényi alapú tej)
- 1 evőkanál kakaópor
- 100 g eper
- 1 evőkanál datolyaszirup vagy méz
- 1 tk vanília kivonat
- 2 evőkanál apróra vágott dió
Elkészítés
- A zabpelyhet és a tejet egy serpenyőbe tesszük, felforraljuk, majd hozzáadjuk a kakaóport és 10 percig alacsony hőfokon rotyogtatjuk, időnként megkeverve.
- Amikor a zabkása ízlésünk szerint besűrűsödött, fedőt teszünk rá, lekapcsoljuk a tűzhelyt és pihentetjük.
- Közben az epreket kettévágjuk, és a vaníliával, továbbá néhány csepp vízzel egy lábasba tesszük.
- Alacsony hőfokon körülbelül 5 percig főzzük, amíg levet enged.Hozzáadjuk a szirupot, feljebb állítjuk a hőfokot, és addig karamellizáljuk, amíg egy sűrű ragacsos mártás keletkezik, de az eper nem mállós.
- Két tányérba kanalazzuk a zabkását, majd hozzáadjuk az eper kompótot a mártással együtt.
- Apróra vágott dióval megszórjuk, majd egyből tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu