Ezek a húsgolyók zöldborsós paradicsommártásban tálalhatók tésztával, rizzsel, főtt burgonyával vagy kenyérrel. A húsgolyók lehetnek marha-, sertés-, pulyka-, bárány- vagy növényi eredetűek – használhatunk konyhakész változatot, vagy házilag összeállított verziót, de akár maradék fasírtot, húsgombócot is a recepthez. A zöldborsós paradicsommártás vegán és gluténmentes, így ez az étel a legtöbb diétába, étrendbe passzol.
Hozzávalók
- 12 db húsgolyó
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 nagy sárgarépa
- 2 szál zellerszár
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 teáskanál szárított oregánó vagy majoránna
- 6 érett paradicsom
- 500 ml marhahús vagy zöldség alapleves
- 2 bögre zöldborsó
- 1 marék friss zöldpetrezselyem
- 2 evőkanál mentalevél
- Só & bors
Elkészítés
- A hagymát, sárgarépát, zellert és a fokhagymát apróra vágjuk.
- Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd az apróra vágott zöldségeket 10 percig dinszteljük.
- Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a majoránnát, majd egy percig keverjük.
- A paradicsomokat apróra vágjuk, és a zöldségekhez adjuk. Egy percig keverjük.
- Hozzáadjuk az alaplevet és felforraljuk.
- 15 percig főzzük, majd hozzáadjuk a zöldborsó felét és még 5 percig főzzük.
- Hozzáadjuk a zöldpetrezselymet és a menta felét. Kézi turmixgéppel addig pürézzük, amíg egy sűrű, kissé szemcsés, rusztikus mártást kapunk.
- Megkóstoljuk és ízlés szerint módosítjuk a fűszerezést.
- Közben kisütjük a húsgolyókat a csomagoláson található utasítás szerint, ami kb 15-20 perc lesz.
- A mártáshoz adjuk a maradék zöldborsót és a húsgolyókat, majd 3-5 percig főzzük, hogy átmelegedjenek.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Húsgolyó, húsgombóc receptek
- Zöldborsós receptek
Zest.hu