Ezt a receptet több felvonásban is elkészíthetjük. Először a padlizsánt átgrillezzük, majd elkészítjük a mártást, végül kisütjük a húsgombócokat. Ezért ez a húsgolyók grillezett padlizsán és paradicsom mártásban egy ideális vendégváró étel, különösen bulikra, családi összejövetelek stb. Csupán fel kell melegíteni a mártást as húsgolyókkal, ami max 10 percet vesz igénybe. Tálalhatjuk tésztával, rizzsel vagy friss kenyérrel.
Hozzávalók
- 16 db jó minőségű, konyhakész húsgolyó (marha vagy bárány)
- 1 közepes grillezett padlizsán
- 1 grillezett lilahagyma
- 1 grillezett piros kaliforniai paprika
- 1 kg apró, érett paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 chili (elhagyható)
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1 tk fűszerpaprika, füstölt
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só, bors
- 1 marék zöldpetrezselyem levél
Elkészítés
- A padlizsánt, hagymát és paprikát grillsütőn megsütjük (egészben, és héjjal), majd egy tálba tesszük, lefedjük és hűlni hagyjuk.
- Max 3 napig a hűtőben tárolhatjuk a grillezett zöldségeket a mártás elkészítéséig.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A paradicsomokat leöblítjük, és egy nagy tepsiben elrendezzük. Közéjük tesszük a fokhagymagerezdeket és a chilit. Meglocsoljuk őket olívaolajjal, megszórjuk oregánóval és a fűszerekkel, majd sózzuk, borsozzuk.
- 25-30 percig sütjük a sütőben, amíg a paradicsomok megpuhulnak.
- A sült paradicsomokat és a keletkezett szaftot egy lábasba áttöltjük. Eltávolítjuk a fokhagyma héját, majd a chili szárát, magjait és héját. A fokhagyma és a chili húsát a serpenyőbe dobjuk.
- A grillezett zöldségeket kiveszük a hűtőből. A padlizsán húsát kikanalazzuk, hozzáadjuk a serpenyőhöz.
- Eltávolítjuk a paprika héját, szárát és magjait. A paprika húst a serpenyőbe tesszük.
- Eltávolítjuk a hagyma héját, a hagyma húsát hozzáadjuk a serpenyőhöz.
- Forráspontig melegítjük a mártást. Hozzáadjuk a zöldpetrezselymet, majd botmixerrel addig pürézzük amíg sűrű, selymes mártást kapunk. Adhatunk hozzá egy kis vizet, ha túl sűrű. Megkóstoljuk, és sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.
- Félretesszük a mártást. Tálalásig lehűtjük, ha nem folytatjuk egyből a receptet.
- Végül serpenyőben vagy a sütőben kisütjük a húsgolyókat. (Ezt el lehet végezni a paradicsommal párhuzamosan is).
- A húsgolyókat a mártáshoz adjuk és körülbelül 5-8 percig felmelegítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu