Ezek a mexikói jellegű húsgolyók édesburgonya és cékla mártásban lesznek különlegesek. Elkészíthetők bármiféle hógolyókkal, ami lehet marha, sertés, csirke, bárány, őz hús. Továbbá alkalmazhatunk a recepthez konyhakész, maradék, házilag összeállított, sőt vegán verziókat is. Tálaljuk tésztával, rizzsel vagy egyszerűen friss kenyérrel.
Hozzávalók
- Körülbelül 20 db húsgolyó (marha, sertés, csirke, vegán stb)
- 2 nagy édesburgonya
- 2 nagy vagy 3 közepes cékla
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fej lilahagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk füstölt paprika
- Cayenne paprika, ízlés szerint
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk chipotle paszta
- 1 evőkanál sűrítettparadicsom
- 2 csésze zöldség alapleves (kb.)
- 1 marék zöldpetrezselyem vagy koriander
- Só, bors
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- Az édesburgonyát, hagymát és a répát félbe vagy nagyobb darabokra vágjuk, és a fokhagymával együtt egy tepsibe tesszük (a héját hagyjuk rajta!). Lepermetezzük őket olajjal, majd a sütőben körülbelül 30 percig puhára sütjük.
- A húsgolyókat kisütjük a sütőben vagy egy serpenyőben, majd félretesszük őket.
- Amikor a zöldségek készen vannak, kivesszük a tepsit a sütőből, és hagyjuk őket kihűlni.
- Eltávolítjuk a zöldségek héját, majd a húsát és a sütés során keletkezett szaftot egy lábasba tesszük. Hozzáadjuk a fűszereket és a pasztákat, és alacsony hőfokon egy percig keverjük.
- Hozzáadjuk az alaplevest és felforraljuk. Lekapcsoljuk a tűzhelyt, és hozzáadjuk a zöldpetrezselymet. Botturmixszal addig pürézzük, amíg egy sűrű mártást nem kapunk. Megkóstoljuk és ízlés szerint kiegészítjük a fűszerezést.
- Hozzáadjuk a húsgolyókat, és lassan átmelegítjük.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu