Ez a Hoisin mázas sült csirke szilvával a híres hoisin kacsa receptjére alapszik. Nagyon könnyen elkészíthető, tökéletes egy lusta hétvégi ebédre vagy laza baráti összejövetelre. Sült zöldségekkel és párolt rizzsel tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 közepes egész csirke
- 6 db szilva
- 1 fej vöröshagyma
- ½ narancs
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 cm-es darab gyömbér
- 1 evőkanál Kínai szójaszósz
- 1 evőkanál Hoisin szósz
- Méz, ízlés szerint
- Só, bors
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- A hagymát és a szilvát félbevágjuk, a szilva magokat eltávolítjuk.
- A narancsot, egy szilva felet, egy gerezd fokhagymát és a gyömbér felét a csirke üregébe tesszük.
- A hagyma másik felét és a maradék szilvát egy tepsibe tesszük, majd olajjal meglocsoljuk. Egy rácsot teszünk a tepsibe, amire ráhelyezzük a csirkét.
- A csirkét olajjal bekenjük, majd sózzuk, borsozzuk.
- A sütőben körülbelül 90 percig sütjük. Sütés közben egyszer-kétszer kiengedjük a folyadékot az üregből úgy, hogy a csirkét kissé megdöntjük és a szaftot a szilvákra öntjük.
- Közben kikeverjük a mázat. A Hoisin szószt összekeverjük a szójaszósszal és mézzel (ízlés szerint adjunk hozzá, de kb 1 evőkanál elég), majd belereszeljük a maradék gyömbért és fokhagymát.
- Amikor a csirke világosbarna és átsült, azaz tiszta lé folyik a combokból, a tepsit kivesszük a sütőből, és a mázzal bekenjük teljesen a csirkét. A maradék keveréket a szilvára öntjük.
- További 10-15 percig sütjük, amíg a bőr aranybarna és ropogós lesz.
- Egy tányéron (fóliával letakarva) pihentetjük 10 percig, amíg a mártást elkészítjük.
- A tepsit a tűzhelyre tesszük, adunk hozzá kevés vizet, alaplevest vagy bort, majd a hagymát és szilvát összenyomkodva, sűrű mártássá redukáljuk.
- A mártást egy kis kancsóba átszűrjük.
- A csirkét felvágjuk és a szilvás mártással tálaljuk, köretek kíséretében.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu