A Hasselback sült krumpli egy különleges sütési módszerrel készül, amelynek lényege, hogy a burgonyát bevagdossuk, és a keletkzett réseket finomságokkal megtöltjük. Mivel elég mutatóssá válik a krumpli, így ideális köret ünnepi menükben. Ez a hasselback sült burgonya szalonnával és rozmaringgal töltve különösen passzol sültek mellé – pulyka, liba, csirke, kacsa stb. Tejmentes változathoz olívaolajat, kacsazsírt vagy növényi-alapú vajat használjunk!
Hozzávalók
- 6 db közepes burgonya
- 2 szelet füstölt bacon szalonna
- 1 gerezd fokhagyma, préselve
- 3 szál rozmaring
- 3 evőkanál olvasztott vaj vagy olívaolaj
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- A szalonnát hosszú, vékony szeletekre vágjuk.
- A rozmaringot 1 cm-es darabokra vágjuk.
- Minden burgonyát (egyenként) két fakanál nyele közé helyezzük. Késsel óvatosan bemetsszük függőleges a burgonyát kb fél centiként (a fakanál megakadályozza azt, hogy a burgonyát teljesen átvágjuk) Egy tepsibe tesszük őket.
- Az olajat vagy az olvasztott vajat összekeverjük a fokhagymával. Adunk hozzá kevés őrölt borsot. A burgonyát bekenjük a keverékkel, a keletkezett zsebeket is.
- A rozmaringot és a szalonnát felváltva belenyomjuk a zsebekbe. Borsozzuk.
- A tepsit a sütőbe tesszük, és körülbelül 45-55 percig sütjük.
- Leellenőrizzük, hogy átsült-e rendesen a burgonya – ha nem, fóliával letakarva további 10-20 percig sütjük, amíg a burgonya puha lesz.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu