Ez a Halloween hold lepény bármilyen töltelékkel elkészíthető, az alábbi recept egy mexikói jellegű, darált húsos tölteléket használ. A darált hús lehet sertés, pulyka, marha vagy növényi alapú. A gluténmentes változathoz használjunk megfelelő leveles tésztát!
Hozzávalók
- 2 készre nyújtott leveles tészta
- 1 db tojás
- Olajbogyó
A töltelékhez:
- 500 g darált hús (sertés, marha vagy pulyka)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 evőkanál chipotle paszta
- 1 tk oregánó
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk füstölt fűszerpaprika
- 1 bögre passzírozott paradicsom
- Só, bors
- 2 evőkanál apróra vágott korianderlevél
Elkészítés
- Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és addig sütjük a darált húst, amíg színe megváltozik. Lecsepegtetjük és egy tálba tesszük.
- A hagymát vékonyan felszeleteljük, a paprikát pedig apró kockákra vágjuk. A fokhagymát felaprítjuk.
- A keletkezett szaftot a serpenyőből kiöntjük, és adunk hozzá kevés olajat, amiben alacsony hőfokon megdinszteljük a hagymát és az kaliforniai paprikát körülbelül 8 percig, majd hozzáadjuk a fokhagymát és egy percig keverjük.
- Hozzáadjuk a darált húst, majd belekeverjük az oregánót, chipotle-t, paradicsomot, római köményt és a fűszerpaprikát. Hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Lefedve 10 percig főzzük.
- Sűrű ragut kell készíteni – így növeljük a hőfokot, és redukáljuk a mártást teljesen, hogy ne maradjon szaft.
- Belekeverjük a korianderleveleket, majd hagyjuk kihűlni.
- A sütőt előmelegítjük 190 C fokra. A tojást egy tálban villával enyhén felverjük.
- Kitekerjük a tésztát, majd (kistányér segítségével) kb. 15 cm átmérőjű köröket vágunk ki.
- Ezeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
- A körök felére kanalazunk egy kis tölteléket, majd a szélüket megkenjük tojással. Óvatosan félbehajtjuk őket, félhold formákat képezve.
- A két tésztalap széleit egy kis villával összenyomjuk.
- Az olajbogyót félbevágjuk.Betekerjük őket a maradék tésztából vágott csíkokkal, majd minden félholdre ragasztunk egyet a tojással.
- Kechupot vagy chili szószt kenhetünk a szemek alá, hogy véresnek tűnjenek a szemek. (ezt sütés után is lehet)
- A lepényeket megkenjük tojással.
- 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük a hold lepényeket.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu