Ez a gyömbéres sárgarépa krémleves póréhagymával a hideg hónapok alatt egy kiváló melegítő és immunerősítő leves. Ráadásul laktató is, pedig adagonként csupán kb 80 kCal-t tartalmaz. Én kuktában szoktam főzni, mert így jóval gyorsabb, de lábasban is elkészíthető, így a főzési idő körülbelül 35-40 percig.
Hozzávalók
- 15 olajspray pumpa (15 kCal)
- 300 g póréhagyma (66 kCal)
- 3 gerezd fokhagyma (13 kCal)
- ½ hüvelykujj méretű gyömbér (20 kCal)
- 100 g gomba (13 kCal)
- 180 g zellerszár (13 kCal)
- 800 g sárgarépa (240 kCal)
- 1 g babérlevél (3 kCal)
- 5 g kurkuma (18 kCal)
- 1 babérlevél
- 1 L zöldség alapleves / 100 ml (70 kCal)
Elkészítés
- A póréhagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, feldaraboljuk. A gyömbért meghámozzuk és finomra vágjuk.
- A többi zöldséget megtisztítjuk és durvára felaprítjuk.
- Pumpálunk tízszer a lábasba aljába az olaj spray-el, és közepes hőfokon felhevítjük.
- Beletesszük a póréhagymát, fokhagymát, gombát és a zellert. Kevergetjük néhány percig, amíg megpuhulnak.
- Hozzáadjuk a kurkumát, babérlevelet és a sárgarépát, jól összekeverjük.
- Hozzáadjuk az alaplevest, összekeverjük és forráspontig hevítjük.
- Lefedjük és nyomás alatt 10 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni, mielőtt levesszük a fedőt. Normál lábasan készítve is lefedjük és alacsony hőfokon 30-40 percig rotyogtatjuk.
- Botmixerrel sima, selymes levessé pürézzük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu