A szarvashús népszerűsége a közelmúltban újjáéledt, mivel a vadhús egészségesebb, mint a többi vöröshús. Ez a grillezett szarvas steak szőlővel egy tuti egyszerű recept, amely ideális családi, baráti összejövetelre. Őzhússal is elkészíthető. Krumplipürével tálaljuk.
Hozzávalók
- 2 szelet szarvashús steak (gerinc vagy comb)
- Só, bors
- Olaj
Mártáshoz:
- 1 kis fejhagyma
- 150 g fekete magtalan szőlő
- 240 ml vörösbor
- 50 g mazsola
- 3 evőkanál balzsamecet
- ½ teáskanál nádcukor
Elkészítés
- Először elkészítjük a szőlős mártást:
- A hagymát meghámozzuk és felaprítjuk. A szőlőket félbevágjuk.
- A bort egy kis serpenyőbe öntjük, és alacsony hőfokon felhevítjük, miközben hozzáadjuk a többi hozzávalót.
- Fedő nélkül körülbelül 30 percig főzzük, néhány percenként megkeverve, amíg körülbelül két-harmaddal csökken a mártás.
- A szarvas vagy őzgerinc szeleteket mindkét oldalukon sózzuk, borsozzuk, majd kevés napraforgó- vagy repceolajjal bedörzsöljük.
- Egy grillsrepenyőt magas hőfokon felhevítünk, majd a hús pórusait mindkét oldalon 30 másodpercig lezárjuk, majd körülbelül 3-4 percig sütjük mindkét oldalon, a hús vastagságától függően. Nem szabad a vadhúst túlsütni, a közepe maradjon kissé rose, vagy 65C fok.
- Néhány percig pihentetjük egy tányéron, miközben a serpenyőbe öntjük a mártást, majd a kifolyt húslét és összekeverjük.
- Átmelegítjük és a húsra öntve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu