A legtöbben szeretjük az oldalast – különösen bulikon és egyéb összejöveteleken. Ez a grillezett sertésoldalas nagy része előre elkészíthetiő (akár előző nap is), így csupán a grillezés marad hátra, ami max 10 perc. A recept szuper egyszerű, bár az elősütés pár órát vesz igénybe (de a sütőben magától készül!). Az eredmény egy omlós, finom, ragacsos oldalas, amit mindenki imádni fog! Csípőssé lehet varázsolni cayenne vagy édes chili szósz hozzáadásával (a mázhoz).
Hozzávalók
- 1 bögre forró víz
- 1 kg sertésoldalas, egészben
- 2 gerezd fokhagyma
A mázhoz:
- 3 evőkanál ketchup
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 2 evőkanál sötét muscovado cukor
- 1 evőkanál almaecet
- 2 tk dijoni mustár
- ½ teáskanál zellersó
- ½ teáskanál szárított oregánó levél
- 1 tk füstölt paprika
- 1 tk őrölt római kömény
Elkészítés
- A sütőt 160 C fokra előmelegítjük.
- Először elkészítjük a mázat: az összes hozzávalót egy lábasban összekeverjük, majd forráspontig felmelegítjük. Alacsonyabb hőfokon kb. 5 percig rotyogatjuk, amíg besűrűsödik és egy szirupos állagú mártást kapunk.
- A forró vizet 2 evőkanálnyi mázzal összekeverjük. Az oldalast egy tepsibe tesszük, és leöntjük a mázas vízzel. Lefedjük a tepsit szorosan fóliával. Körülbelül 2 órán át sütjük a sütő közepén, amíg megpuhul, miközben egyszer megfordítjuk a húst és megkenjük a szafttal.
- A tepsit kivesszük a sütőből. A húst alaposan bekenjük a mázzal. Grillezésig pihentetjük.
- Egy kerti grillsütőt, vagy grillserpenyőt előmelegítünk.
- A sertésoldalast mindkét oldalon 5 percig sütjük, vagy amíg karamellizálódnak és kissé csíkosak lesznek.
- Egy vágódeszkára áttetszük, és hagyjuk néhány percig pihenni, majd a csontok mentén felvágjuk.
- Langyosan tálaljuk.
Kapcsolatos receptek