Karácsonykor vagy Valentin napon ez a gránátalmás-narancsos kacsasült csodálatosan mutat és illatozik az ünnepi asztalon. Párolt káposztával, burgonyapürével és vörösáfonyamártással tálalva nagyon boldogok lesznek a vendégeink!
Hozzávalók
- Egy egész kacsa (kb. 2,5 kg)
- 1 evőkanál durva tengeri só
- 1 evőkanál finomra vágott rozmaring
- 2 egész ág rozmaring
- 1 tk frissen őrölt fekete bors
- 1 narancs reszelt héja
- 2 bögre gránátalmalé
- ½ csésze fűszeres rum (pl Captain Morgan Black Spiced)
A mázhoz:
- ½ csésze fűszeres Rum
- 2 evőkanál gránátalma melasz
- 1 narancs leve
Elkészítés
- A sütőt 200 C fokra előmelegítjük.
- A belsőségeket eltávolítjuk a kacsa üregéből (de ne dobjuk ki, tartsuk meg mártás, leves stb készítéséhez).
- A kacsát szárazra töröljük, majd eltávolítjuk a tollakat, a felesleges bőrt stb.
- A kacsa mellén bemetsszük a zsírt, ügyelve arra, hogy ne vágjunk a húsba. A hátát és a lábait egy éles késsel összeszurkáljuk.
- Mozsártörővel összetörjük a sót, borsot, a felaprított rozmaring felét és a narancshéjat. Ezzel a masszával bedörzsöljük az egész kacsát majd a vágásokba belenyomkodjuk.
- A kacsát egy tepsibe helyezzük.
- A narancslevet, a gránátalma levét és a rumot a kacsa köré öntjük. Kb. 1 cm mélységű folyadékot kell kapnunk. Ha kevesebb, akkor adunk hozzá még gránátalma levet.
- A rozmaringágakat a folyadékba helyezzük majd a tepsit a sütőbe tesszük.
- A kacsát 2 óra 30 percig sütjük, körülbelül 30 percenként meglocsoljuk a szafttal.
- Közben egy lábasban összekeverjük a mázat, hozzáadunk kb. egy csésze szaftot és a maradék apróra vágott rozmaringot. Alacsony lángon, körülbelül 10-15 percig sziruppá főzzük. Félretesszük.
- 15 perccel a sütés vége előtt a kacsát bekenjük a mázzal, majd visszatesszük a sütőbe.
- Amikor szép barnára sült a kacsa, a bőre ropogós, kivesszük a sütőből, és letakarva 20-30 percig pihentetjük, mielőtt felvágnánk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu