Ez a gluténmentes pogácsa grillezett paprikával és hagymával kiegészítve lesz különleges. A pogácsa vegán is, mivel növényi margarinnal és tejjel készült (de lehet normál tejterméket is használni). Tökéletes nassolnivaló, vagy levesek és pörköltek mellé is tálalható kenyér helyett. Ez a recept ideális maradék grillezett paprika és hagyma felhasználásához.
Hozzávalók
- 200 gluténmentes liszt
- 2 tk gluténmentes sütőpor
- ½ teáskanál só
- 50 g vegán margarin, kockára vágva
- 2 kis fej grillezett hagyma
- ½ grillezett piros kaliforniai paprika
- 1 evőkanál apróra vágott rozmaring levél
- ½ teáskanál őrölt bors
- 100 ml növényi tej (például zab, mandula vagy szója)
- 2 evőkanál reszelt vegán sajt (elhagyható)
Elkészítés
- A grillezett paprika és hagyma héját eltávolítjuk, majd felaprítjuk a húsukat.
- A lisztet, sütőport és a sót egy keverőtálba szitáljuk.
- Hozzáadjuk a margarin darabokat, és az ujjunkkal addig dörzsöljük, amíg a keverék zsemlemorzsára nem hasonlít.
- Hozzáadjuk a hagymát és a pirospaprikát, az apróra vágott rozmaringgal és a frissen őrölt borssal együtt. Spatulával lágy tésztává keverjük, fokozatosan hozzáadva a tejet és a sajtot (ha használunk). Lehet, hogy több tejre lesz szükség (a tészta legyen sűrű, ami jól összetapad).
- Golyókat formázunk a tésztából, és hűtőben 1 órán át vagy fagyasztóban 15 percig pihentetjük.
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- Gluténmentes liszttel megszórt deszkán a tésztát kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, majd szaggatóval vagy kis csészével pogácsákat szaggatunk ki.
- Ezeket az előkészített tepsire tesszük, és 10-15 percig szép aranysárgára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk, majd tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu